Avrupalı bankaların son durumu nasıl?

Avrupa bankalarının, küresel yavaşlama ve Euro Bölgesi borç krizi karşısında yeterince dayanıklı olmadığı görüşü yatırımcıları korkutuyor. Uzmanlar, Avrupalı bankaların fonlama ihtiyacının arttığını ancak likidite konusunda bir sıkıntı yaşanmadığını belirtiyor.

Avrupalı bankaların son durumu nasıl?

Küresel finans piyasaları Avrupalı bankaların geleceğini sorguluyor. Dünya ekonomisinin durgunluk yolunda ilerlemesi ve borç krizleri, bankaların kırılganlığını artırmış durumda.

Piyasaların yine Avrupa bankalarını gündeme almasında, dün Wall Street Journal'da çıkan bir haber etkili oldu. Wall Street Journal, Fed'in Avrupalı bankaların ABD'deki faaliyetlerini incelemeye aldığını yazdı.

Haberde Fed'in, Avrupa riskinin ABD bankacılık sistemine yayılması ihtimaline karşı harekete geçtiği belirtildi. Ancak Fed habere yanıt vermekte gecikmedi. New York Fed Başkanı William Dudley, yabancı bankalara ve Amerikan bankalarına aynı şekilde davrandıklarını söyledi. Fed’in bankaları her zaman gözlemlediğini belirten Dudley, bunun standart bir prosedür olduğunu belirtti. Dudley'nin açıklamasına rağmen, Avrupa bankalarının üzerindeki baskı artmaya devam etti.

Avrupa bankalarının dolar cinsi fonlama ihtiyacının arttığına yönelik işaretler tansiyonun yüksek kalmasına yol açtı. Avrupa Merkez Bankası'nın, adı henüz bilinmeyen bir Avrupa bankasına haftalık fonlama penceresinden 500 milyon dolar kaynak sağladığı haberi endişeyi artırdı.

Ardından gelen İsviçre Merkez Bankası'nın swap hattıyla Fed'den 200 milyon dolar fonlama sağladığı haberi moralleri daha da bozdu.

Piyasalarda stresin artmasıyla, Avrupa bankalarının ABD'deki kısa vadeli fonlardan sağladığı doların maliyeti arttı. Üç aylık libor faizi Nisan'dan bu yana en yüksek düzeye çıktı. Ancak uzmanlar, faizlerdeki yükselişe rağmen, Amerika'daki dolar likiditesinin bol olduğunun ve likidite sıkıntısı beklenmediğinin altını çizdi.

Sayfa Yükleniyor...