''Avrupa'nın gaz fiyatı Türkiye'de belirlenecek''

Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği Başkanı Kumbaroğlu, "Avrupa'nın gaz fiyatı Türkiye sınırında belirlenecek" dedi.

''Avrupa'nın gaz fiyatı Türkiye'de belirlenecek''

Merkezi ABD’de bulunan Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Azerbaycan, İran ve Rusya’dan Avrupa’ya gidecek gazın fiyatının belirlenmesinde Türkiye'nin kilit rol üstlenebileceğini belirtti

Prof. Dr. Kumbaroğlu, "Avrupa’nın gaz fiyatı Türkiye sınırında belirlenecek" diye konuştu.

Kumbaroğlu, Avrupa’ya ulaşacak enerji projelerinin başlangıcında ve geçiş güzergahlarında yaşanan çeşitli siyasi, askeri ve ekonomik sıkıntılara dikkati çekerek, yeni dönemde tüm güzergahların Türkiye’de kesişebileceğini söyledi.

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ve Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı (TAP) ile şu anda rafa kaldırılmış olsa da Türk Akımı projelerinin Türkiye'nin önemini arttırdığını dile getiren Kumbaroğlu, "Avrupa’nın gaz fiyatı Türkiye sınırında belirlenecek. Bu noktada oluşturulacak bir enerji merkezi, gazı satan ülkeleri ve talep kısmındaki Avrupa’yı da rahatlatmakla kalmayacak, Türkiye’nin enerji piyasalarındaki yerini çok farklı ve güçlü bir noktaya taşıyacak. Rekabet sayesinde tek ülkeye olan bağımlılık ve gazın siyasi koz olarak kullanılma ihtimaline yönelik endişeler de anlamsız kalacak" değerlendirmesinde bulundu.

Sayfa Yükleniyor...