Avrupa'nın umudu gelişen ülkelerde

Avrupa ülkeleri, krizi durdurma planını açıklar açıklamaz gözünü gelişen ülkelere çevirdi. İlk temas Çin ile kuruldu. Rusya'dan ise dolaylı destek mesajı geldi. Ancak Avrupa'nın gelişen ülkeleri, fonlama konusunda ikna etmesi kolay olmayacak.

Avrupa'nın umudu gelişen ülkelerde

Avrupa iki yıldır devam eden borç krizini kontrol altına almak için kurtarma fonunun büyüklüğünü kaldıraçla 1 trilyon Euro'ya çıkarmayı hedefliyor. Ancak fon, Avrupa dışından yatırımcı çekmekte zorlanabilir.

Financial Times, Çin'in, fonun tahvillerinin garantili olduğundan emin olmadan daha fazla yatırım yapmaktan çekinebileceğini kaydetti. Haberde, Çin'in Avrupa'ya destek olmadan önce yatırımlarına garanti isteyeceği ve başka ülkelerin sürece katılımını bekleyeceği belirtildi.

Bu arada Avrupa, Çin ile görüşmelere başladı. Dün,, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ile Çin Devlet Başkanı Hu Jintao arasındaki kritik bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Sarkozy’nin ofisinden yapılan açıklamada, Sarkozy ile Hu’nun, yakın eşgüdüm içinde hareket etme konusunda anlaştıkları kaydedildi.

Kurtarma fonu EFSF'nin başkanı Klaus Regling ise, AB zirvesinden bir gün sonra Çin'e gitti ve Çin ile hemen bir anlaşmaya varmayı beklemediğini açıkladı.

Diğer bir gelişen ülke olan Rusya ise Avrupa’ya direkt değil dolaylı yoldan desteği tercih ediyor. Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev’in danışmanı, Avrupa’ya IMF kanalıyla destek olmayı tercih edeceklerini söyledi.

Brezilya ise, sorunlu Avrupa ülkelerinin tahvillerine yatırım yapma konusunda pek de istekli görünmüyor. Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega, Avrupa'nın, sorunlarına kendi içinde çözüm bulması gerektiğini söyledi. Mantega, Avrupa'nın krizi çözecek araçlara sahip olduğunu savundu.

Sayfa Yükleniyor...