Ayda 60 milyar euroluk paket

Avrupa Merkez Bankası, ayda 60 milyar euroluk varlık alımı yapacaklarını açıkladı. Parasal genişleme açıklaması sonrası dolar 2,33'e geriledi. Euro/dolar paritesi 1,15'in altına inerken, tahvil faizleri dibe vurdu.

Ayda 60 milyar euroluk paket

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, piyasaların merakla beklediği toplantıda bankanın atacağı parasal genişleme adımlarını açıkladı.

Draghi, kapsamlı bir fiyat değişimi planı yaptıklarını söyledi ve varlık alım programını genişletmeye karar verdiklerini ifade etti. Draghi, "Ayda 60 milyar euro değerinde varlık alımı yapmayı planlıyor" dedi.

AMB Başkanı'na göre alımlar 2016 Eylül sonuna kadar sürecek. Draghi, "Tahvil alımları enflasyonun sürdürülebilir bir ayarlama seyrine girdiği görülene kadar sürecek" diye devam etti.

NASIL YAPILACAK?

AMB Başkanı, "Tahvil alımları merkez bankalarının AMB sermayesindeki paylara dayalı olarak yapılacak" şeklinde konuştu.

Draghi, varlık alım programının yüzde 20'sinin risk paylaşımına dayalı olacağını da söyledi ve şöyle devam etti: "Varlık alımlarını AMB koordine edecek, uygulamada merkezi olmayan bir yöntem esas alınacak."

Draghi, "Mart ayından itibaren yatırım yapılabilir seviyedeki tahvillerin alımına başlanacak" dedi.

''UYGUN FİYATA GÖRE ALIM OLACAK''

AMB Başkanı, "Uygun fiyat oluşumuna izin verecek oranlarda devlet tahvili alacağız" diye devam etti.

ENFLASYON ETKİSİ

Draghi, Avrupa'da enflasyon dinamiklerinin beklenenden zayıf olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: "Alınan önlemler eflasyon beklentilerini destekleyecek." RİSKLER AŞAĞI YÖNLÜ AMB Başkanı, Euro Bölgesi'ndeki risklerin aşağı yönlü olduğunu da sözlerine ekledi ve "Bugünkü para politikası kararlarından ve düşen petrol fiyatlarından olumlu etkilenecek" dedi. Draghi, "Önümüzdeki aylarda enflasyonun çok düşük veya negatif olması bekleniyor" dedi.

BÜYÜME YANLISI POLİTİKA VURGUSU

Draghi, "Tüm ülkeler daha büyüme yanlısı mali politikalar için mevcut imkanlarını kullanmalı" dedi.

FAİZİ SABİT TUTTU

Avrupa Merkez Bankası merakla beklenen toplantısında politika faizini yüzde 0,05'te sabit tuttu.

600 MİLYAR DOLARLIK PAKET İDDİASI GELMİŞTİ

Wall Street Journal Gazetesi ise dün, Avrupa Merkez Bankası’nın ayda en az 50 milyar Euro’luk tahvil alımı yapacağını iddia etmişti.

DOLAR 2,33'E GERİLEDİ

Gün içinde 2,3590'a kadar yükselen kur AMB'den gelen açıklamadan sonra ilk etapta 2,3311'e geriledi. Kur şu sıralarda 2,34 seviyesinde seyrediyor.

EURO/DOLAR PARİTESİ 1,15'İN ALTINA İNDİ

Euro/dolar paritesi 1,15'in altına indi ve 1,1480'e kadar geriledi. Euro böylece 11 yılın en düşük düzeyini gördü. Dolar endeksi de 10 yılın zirvesine çıktı.

FAİZLER DİBE VURDU

Açıklamanın ardından İtalya, İspanya ve Portekiz'in 10 yıllık tahvil faizleri tarihin en düşük düzeyine geriledi.

Sayfa Yükleniyor...