Azeri gazında anlaşma 2011 Mart'ında

Azerbaycan enerji şirketi Socar, Türkiye ile hazırlanan doğalgaz anlaşmasının 2011 Mart sonunda tamamlanmış olacağını belirtti.

Azeri gazında anlaşma 2011 Mart'ında

Azerbaycan enerji şirketi Socar, Türkiye ile hazırlanan doğalgaz anlaşmasının tüm ayrıntılarının gelecek yıl Mart ayı sonunda tamamlanmış olacağını açıkladı. Anlaşma, Azeri gazının Nabucco boru hattı ile Avrupa'ya ulaşması projesinde önemli bir aşama olacak.

Ancak Socar'ın açıklamasından birkaç saat önce Rusya, Azerbaycan'da daha önce beklenenden daha büyük miktarlarda gaz alacağını açıkladı. Bu gelişme, analistlere göre hâlâ kaynak güvencesini sağlayamamış olan Nabucco için iyi bir haber değil.

Azerbaycan ve Nabucco'ya ortak olan Türkiye, iki yıl süren ve zaman zaman siyasi gerginliğe yol açan müzakereler sonunda, gaz arzı ve transit geçiş konusunda 7 Haziran'da bir mutabakat zaptı imzaladılar. Bu imza ile Nabucco'nun Azeri gazı için müzakerelere başlamasının yolu açılmış oldu.

Azeri yetkililer, anlaşma metnindeki ticari ve ihracata ilişkin ayrıntıların kesinleşmesi için daha zaman gerektiğini söylüyorlar.

Socar Başkanı Rovnag Abdullayev dün gazetecilere yaptığı açıklamada, "31 Mart 2011 tarihine gelindiğinde, Socar ve Botaş bütün sorunlarda anlaşmaya varmış ve üç belge imzalamış olacaklar: Biri Şah Deniz II alanından gaz alımı, biri transit geçiş, biri de Şah Deniz I gazının fiyatı konusunda olacak" dedi.

Nabucco gibi Avrupa pazarlarına ulaşmayı hedefleyen Rus projesi Güney Akım boru hattı da, Azeri gazı için Nabucco ile rekabet içinde.

Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev'in dış politika danışmanı Sergei Prikhodko, Medvedev'in bugün Bakü'ye gideceğini ve iki günlük ziyareti sırasında 2011 ve 2012 'de daha önce üzerinde anlaşmaya varılan doğalgaz miktarını artıran anlaşmalar imzalayacağını söyledi.

Azerbaycan'ın bu yıl Rusya'ya satacağı gazın miktarı 1 milyar metreküp ancak Rus enerji şirketi Gazprom 2011'de bu miktarı iki katına çıkaracağını daha önce açıkladı.

Azerbaycan ise 2016 yılında faaliyete geçtiğinde, Şah Deniz II alanından Avrupa'ya yılda 10 milyar metreküp gaz satmayı tasarladığını açıkladı.

Nabucco ve Güney Akım'ın yanı sıra İtalya-Türkiye-Yunanistan Enterkonnekte projesi (ITGI) ve Trans-Adriyatik Boruhattı (TAP) da Azeri gazını Avrupa'ya ulaştırmayı hedefliyor.

Sayfa Yükleniyor...