Babacan: BDDK gerektiğinde adım atar

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Bankalar ile ilgili konularda tek yetkili kurum BDDK'dır, gerektiğinde gözünü kırpmadan her adımı atar" dedi.

Babacan: BDDK gerektiğinde adım atar

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan 5. İstanbul Finans Zirvesi'nde konuştu.

Bank Asya ile ilgili değerlendirme yapan Babacan, "Banka bazında takip ve denetleme görevi BDDK'nın, burada temel oyuncu BDDK'dır. BDDK bankacılık kanununa göre hareket eder, buradaki kurallar da çok açıktır. Bankacılıkla ilgili kaynağı belirsiz bilgilerin önemli kısmı kasıtlıdır. Bankacılıkla ilgili kaynağı belirsiz bilgilerin önemli kısmı kasıtlıdır. Bütün dünya tarafından sağlamlığı tescil edilmiş bir bankacılık sektörümüz var. Bankalar ile ilgili konularda tek yetkili kurum BDDK'dır, gerektiğinde gözünü kırpmadan her adımı atar" dedi.

'EYLEM PLANI EKİM SONU AÇIKLANACAK'
Bundan sonrası için dengeli ama daha yüksek büyüme oranlarının önemli olacağını belirten Babacan, bunu yaparken de enflasyonu ve cari açığı kontrol altında tutabilmeyi hedeflediklerini kaydetti. Babacan, İstanbul'u önemli bir finans merkezi haline getirmek istediklerine dikkat çekerek, eylem planı içinde İstanbul'un da olduğunu ve Ekim ayı sonunda eylem planını açıklamayı planladıklarını söyledi.

Babacan, "2018'e kadarki hedeflerimizi belirleyen eylem planımızı Ekim ayı sonunda açıklayacağız" dedi. "2008-2009 krizi bize faizsiz finans sisteminin dayanıklı olduğunu gösterdi" diyen Başbakan Yardımcısı, yeni sermaye araçlarının geliştirilmesini desteklediklerini söyledi.

'KARAMSAR OLMAYA GEREK YOK'
Babacan, ekonominin kademeli olarak toparlandığını, Fed nedeniyle parasal sıkılaştırmanın başlayacağı bir döneme girildiğini belirtti. Avrupa'da deflasyon riskinin gündemde olduğuna işaret eden Babacan, AMB'nin kırılganlıklara karşı daha aktif olacağını ifade etti. Babacan, "Önümüzdeki dönem ihtiyatlı olmamız gerekiyor ama Fed'in atacağı adımlar konusunda karamsar olmaya gerek yok" dedi.

Gelişmekte olan ülkelerde büyüme hızının gelecek 10 yılda düşük seyredeceğini belirten Babacan "Cari açığı olan bir ülke olarak büyümenin kaynaklarına dikkat etmek gerekiyor. Saman alevi gibi değil, sürdürülebilir büyüme için büyümenin kalitesine dikkat etmemiz gerekiyor" dedi. Babacan bunun için her anlamda yapısal reformlara gerek olduğunu söyledi. Türkiye'nin özel sektör odaklı bir büyüme yakaladığına dikkat çeken Babacan, dünyaya bakıldığında bunun kolay bir kombinasyon olmadığını vurguladı. Babacan cari açığın ve enflasyonun düşürülmesinin öncelikleri olmaya devam edeceğini belirtti.

'YÜZDE 3-4 BÜYÜME EMNİYETLİ BİR ARALIK'
Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Babacan, bu yılın tamamı ile ilgili büyümede beklentilerinin olumlu olduğunu belirterek büyüme için yıl sonunda yüzde 3-4 aralığının emniyetli bir aralık olacağına işaret etti.

Kredi derecelendirme kuruluşlarına da değinen Babacan, "Önümüzdeki dönemde bizim için önemli olan kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'yi objektif olarak değerlendirmeleri" dedi. Babacan, yatırımı daha cazip hale getirmek için makroihtiyati tedbirleri kullanabileceklerine işaret etti, tarım ürünleri ile ilgili bir komite kurduklarını, bu komitenin önerileri doğrultusunda gereken tedbirleri alacaklarını dile getirdi.

Sayfa Yükleniyor...