Babacan: Merkez konuştuğu için kur artmıyor

Kurdaki hareketi yorumlayan Başbakan Yardımcısı Babacan, "Merkez Bankası Başkanı konuşuyor, kur artıyor' algısı yanlış. Merkez Bankası gerekeni yapıyor" dedi.

Babacan: Merkez konuştuğu için kur artmıyor

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, MÜSİAD toplantısında yaptığı konuşmada ekonomideki son gelişmelere ilişkin açıklamalar yaptı.

Kurdaki hareketle ilgili değerlendirme yapan Babacan, "Merkez Bankası Başkanı konuşuyor, kur artıyor' algısı yanlış. Merkez Bankası gerekeni yapıyor. Ciddi bir döviz çıkışı yok. Sadece dolar/TL değil tüm gelişen ülkelerde kur hareketi var" dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, enflasyonda geçen senenin oldukça yüksek sayılabilecek, yüzde 10.45 gibi bir rakamla kapatıldığını söyledi.

Babacan, bunun para politikalarıyla fazla bir bağlantısı olmadığını belirterek, ''Bunda kurdaki gelişmeler, enerji fiyatlarındaki artış, bazı tekstil ve konfeksiyon ürünlerine getirilen ithalatta alınan vergiler, sigaraya gelen fiyat artışı bütün bunlar perakende fiyat artışlarını beraberinde getirdi ve enflasyon bir miktar yükseldi'' dedi.

BÜYÜME 2011'DE YÜZDE 7.5'İ AŞAR
Babacan, 2011 yılının yüzde 7.5'in üzerinde bir büyüme rakamıyla kapatılacağını söyledi. Babacan, bazılarının büyüme rakamının yüzde 7.5, 8'den, yüzde 4'e düşmesinin daralma anlamına geleceğini, ekonominin daha kötüye gideceğini söylediğini kaydederek, büyümenin her sene bir önceki senenin üzerine katılan rakamı ifade ettiğini belirtti.

Babacan, 2012 yılı için yüzde 4'lük büyümenin, 2012 yılının, en az 2011 yılı kadar iyi olması, hatta 2011'in üzerine daha da bir şeyler eklenilen bir yıl olması anlamına geleceğini söyledi.

AVRUPA'DA İŞLER KÖTÜYE GİDERSE...
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu yıl büyüme hızının biraz düşmesini beklediklerini ve yüzde 4'lük büyüme tahmininin bulunduğunu söyledi. Bu yüzde 4'lük tahminin Avrupa'da işlerin daha kötüye gitmeyeceği varsayımıyla yapılan bir tahmin olduğunu ve Avrupa'da işlerin daha iyiye gitmesi durumunda yüzde 4'lük büyümenin yukarı gidebileceğini belirten Babacan, Avrupa'da beklentilerin daha kötüye gitmesi durumunda bu yüzde 4'lük büyüme rakamının aşağı yönlü revize edilebileceğini kaydetti.

KREDİLERDE ARTIŞ DAHA AZ OLACAK
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu sene kredi hacmindeki artışın geçen seneye göre daha az olacağını bildirdi. Babacan, 2011 yılının kur etkisinden arındırıldığında, yüzde 25 kredi hacmi büyümesiyle tamamlanacağını kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...