Ali Babacan'dan Fed Başkanı Yellen'a: Çok fazla sürpriz yapmayın

Merkez bankalarının yaptığı iletişimin açık olması gerektiğinin altını çizen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Son G20 toplantısında, Fed Başkanı Janet Yellen'a da söyledim, 'Çok fazla sürpriz yapmayın' dedim. Son dönemde düzeldiler" dedi.

Ali Babacan'dan Fed Başkanı Yellen'a: Çok fazla sürpriz yapmayın

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Uludağ Zirvesi'nde CNBC-e Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım'ın sorularını yanıtladı.

Babacan, merkez bankalarının yaptığı iletişimin açık olması gerektiğini, bunu ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'a da söylediğini belirtti.

Ali Babacan, şu anda öngörülebilirliğin son derece azaldığı bir dönemden geçtiğini belirtti ve şunları kaydetti:

"Merkez Bankası'nın ne gün ne yapacağını o günkü şartlar belirler. Para politikasında araç bağımsızlığı var. Merkez Bankası'nın yaptığı iletişim açık olması çok çok önemli. Bu sadece bizim için değil ABD Merkez Bankası (Fed) için de böyle. Ben son G20 toplantısında, ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen'a da bunu söyledim, 'Çok fazla sürpriz yapmayın' dedim. Son dönemde düzeldiler. Yaptıklarının ne anlama geldiğini defalarca anlatıyorlar. Demokrasilerin temelinde bu var. Önemli olan her görüşü dikkate almaları. Karar zamanı geldiğinde bizim için önemli olan yedi kişilik ekonomi kurulunun toplanıp, en doğru kararı vermesidir."

''ERDOĞAN 'ALO' DESE, HEMEN ORADA OLUR''

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, çarşamba günü gerçekleşen Erdoğan-Başçı zirvesiyle ilgili konuştu.

Babacan, zirve ile ilgili çok detay vermek istemediğini belirterek, "Farklı görüşler olabilir ama önemli olan büyük resmi görmek, Türkiye'nin istikrarı güçlendirmek" dedi.

Babacan, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ile ilk kez böyle bir ortamda buluştuğunu, bunun daha sık olması gerektiği konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talebini olduğunu söyledi. Ali Babacan, "Cumhurbaşkanı Erdoğan Erdem Bey'e bir alo dese, hemen orada olur. İletişim son derece faydalıdır" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı iki saat görüşmüştü. Görüşmede Başçı, Erdoğan'a 130 sayfalık sunum yapmıştı.

''SADECE MERKEZ BANKASI'NI DİKKATE ALIN''

Başbakan Yardımcısı Babacan, kurla ilgili olarak ise sadece Merkez Bankası'nın dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Babacan, "Kur konusunda açıklamanın Merkez Bankası'ndan yapılması gerekiyor. Merkez Bankası'nın da, hükümetin de resmi kur hedefi yok. Bizim enflasyon hedefimiz var. Bu yıl ulaşılabilir değil ama yüzde 5 enflasyona petrol fiyatları böyle devam ederse gelecek yıl ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. Kurun hala enflasyona yüzde 15 gibi geçişkenliği var. Kur yüzde 10 değer kazandığında, enflasyon 1,5 puan artıyor. Enflasyon hedefini tutturabilmek açısından Merkez Bankası'nın kurla ilgili yorumları olabilir. Sadece Merkez Bankası kurla ilgili konuşabilir. Başka kimsenin kurla ilgili konuşma yetkisi yok. Sadece Merkez Bankası'nın kurla ilgili söylediklerine bakın. Merkez Bankası'ndan başka kimseyi kurla ilgili dikkate almamak lazım. Kur konusunda başka kimseyi dikkate almamak lazım çünkü yanıltır" dedi.

Başbakan Yardımcısı, "Merkez Bankası gibi kuvvetli bir analiz yeteneği başka hiçbir kurumda yok. Çoğu kurumda böyle bir altyapı yok. Başka yerlerden gelen yorumlar oluyor. Olabilir ama bunlar şahsi görüşlerdir. Saygı duyarız" diye devam etti.

''ENFLASYON TAHMİNLERİNİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ GEREKİR''

Babacan, "Kurun burada ne kadar kalacağı önemli, sepet buralarda kalırsa, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerini gözden geçirmesi gerekir. Kurda geri dönüş olursa, TCMB'nin son enflasyon raporundaki tahminleri geçerli olabilir" dedi.

DIŞ FİNANSMAN

Babacan, sermaye akışına yönelik de konuştu ve şöyle dedi: "Risk primlerini makul seviyelerde tutarsak, dış finansmanda sıkıntı yaşanmaz. Belirsizlik artarsa, sermaye ürkebilir."

''CARİ AÇIK YÜZDE 4'TE KALIR''

Babacan, cari açıkla ilgili de yorum yaptı. Babacan, "Petrol burada kalırsa, cari açığın GSYH'ye oranı bu yıl yüzde 4'te kalır" dedi. Başbakan Yardımcısı, Euro'daki değer kaybının ihracat gelirinde düşüş getirdiğini de belirtti.

''BÜYÜME HEDEFİ RİSKE GİREBİLİR''

Babacan, büyümenin ihracatla yakından ilişkili olduğunu söyledi ve şöyle dedi: "Bu yıl yüzde 4 büyüme öngörüyorduk. Avrupa'da zayıf tablo sürerse, hedef riske girebilir. Avrupa iç pazarı iyi giderse, büyümemiz iyi olur."

''YENİ TEDBİRLER ALINACAK''

Babacan, mali disiplini bozmayacak tedbirler alacaklarını söyledi. Babacan, "Mali disiplini bozmayacak, sürdürülebilir, yapısal olarak büyümeye destek verecek tedbirler alacağız. Bu tedbirleri Başbakan Davutoğlu, yapacağı basın toplantısıyla duyuracak. Tedbirler oldukça geniş bir alanı kapsayacak" diye konuştu.

''ÖNEMLİ OLAN İSTİKRARI GÜÇLENDİRMEK''

Babacan, Çarşamba günü gerçekleşen zirve ile ilgili çok detay vermek istemediğini belirtti ve şöyle devam etti: "Farklı görüşler olabilir ama önemli olan büyük resmi görmek, Türkiye'nin istikrarı güçlendirmek."

KREDİ NOTU YORUMU

Babacan, Türkiye'nin kredi değerlendirmesine yönelik de konuştu ve şöyle dedi: "Cari açık düşerken Türkiye'nin kredi notunun olumsuz değerlendirilmesini kabul etmemiz mümkün değil. Bir değerlendirme olacaksa, bu ancak olumlu yönde olmalı, ekonomik açıdan bir yıl önceye göre çok daha iyi bir noktadayız."

ÇÖZÜM SÜRECİ

Çözüm sürecine yönelik de konuşan Babacan, sürecin Güneydoğu'da yatırım cazibesini artırdığını söyledi ve Avrupa Kalkınma Bankası'nın Gaziantep'te şube açtığını belirtti.

Sayfa Yükleniyor...