Babacan'dan zamlarla ilgili ilk yorum

Vergi zamlarıyla ilgili ilk değerlendirmesini yapan Başbakan Yardımcısı Babacan, "Özellikle akaryakıt tarafına bakıldığında akaryakıt vergilerinde 2009'dan bu yana bir düzenleme yapılmamış. 2009'dan bu yana sadece enflasyonu karşılayacak bir ayarlama yaptık" dedi.

Babacan'dan zamlarla ilgili ilk yorum

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İstanbul Finans Zirvesi'nde vergi oranlarına yapılan zamla ilgili açıklamalar yaptı.

Bütçe harcamalarının, giderlerin her yıl enflasyon artı büyüme oranında arttığını aktaran Babacan, aynı miktarda artış gelir tarafında sağlanamazsa, bunun 1990'ların kötü dönemlerini beraberinde getireceğini vurguladı.

Babacan, şöyle devam etti: ''Buradaki en önemli şey bütçe açığını kontrol etmek ve sürdürülebilir seviyede tutmak. Öte yandan neye ne yapılacağı konusunda dikkatli olunmalı. Bugün Türkiye'de satın alınan otomobillerin yüzde 70'i ithal. Doğalgaz tamamen ithal, petrolün hemen hemen tümü ithal. Dolayısıyla enerji kalemimiz dışarıya bağımlı olduğumuz kalemler. Dışarıya bağımlı olunan kalemlerde de iç tüketime çok dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle akaryakıt tarafına bakıldığında akaryakıt vergilerinde 2009'dan bu yana bir düzenleme yapılmamış. Akaryakıtta vergiler litre başına sabittir. Litre başına belli bir kuruştur. Yüzde değildir. Yüzde olsa 'işte fiyatlar arttıkça vergiler de artar' diyebilirsiniz. Dolayısıyla sabit bir kuruş olduğu için 2009'dan bu yana sadece enflasyonu karşılayacak bir ayarlama yaptık. Yani bir büyüme yok. Sadece yaptığımız 2009 Aralık'tan bu yana ne kadar enflasyon olmuşsa, o enflasyon oranında o akaryakıt içerisinde kuruş bazında sabit olan ve 2.5 yıldır değişmeyen ÖTV'yi enflasyon oranında bugüne getirmiş olduk. Önemli olan buradaki istikrardır. Bütçe dengesi bozulursa Türkiye'de ne güven kalır, ne huzur kalır. Buna çok çok dikkat etmeli ve bunun bilincinde hareket etmemiz lazım.''

Öte yandan harcamalarda da dikkatli olunması ve israftan kaçınılması gerektiğini belirten Babacan, gelir tarafında da gider tarafında da yersiz harcamalarda tedbir alınılması gerektiğini ifade etti.

Çok zor bir dönemde olunduğunu ve dikkatli olunması gerekiğini dile getiren Babacan, bütçe dengelerinin Türkiye'deki istikrarın, huzurun temeli olduğunu vurguladı.

İHTİYATI ELDEN BIRAKMAYACAĞIZ
Babacan sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de büyüme, istihdam var, bankaların durumu iyi ama ihtiyatı asla elden bırakmayacağız. Bu yıl yüzde 3 küsürlerde büyüme göreceğiz ama bu sürdürülebilir bir büyüme olacak. Gelecek yıl büyüme yüzde 4'ün üzerinde olacak. Harcamalarda da dikkatli olmak zorundayız, tedbirler sadece gelir tarafında değil, harcamalar tarafında da olmalı; bununla ilgili de hazırlıklarımız var. Dördüncü yargı reform paketi üzerinde çalışıyoruz, bunu da en kısa zamanda geçirmeyi planlıyoruz."

"Yıl sonunda cari açık ve büyüme beklediğimizden biraz daha aşağıda, işsizlik beklediğimizin bir puan altında olacak" diyen Babacan, orta vadeli programı birkaç hafta içinde açıklayacaklarını kaydetti.

Halkbank'ın ikincil halka arzında yüzde 24'e kadar çıkabileceklerini ancak acele etmeyeceklerini söyleyen Babacan, Vakıfbank'ın ikincil halka arzıyla ilgili alınmış bir karar olmadığının da altını çizdi.

Sayfa Yükleniyor...