Bakan Ağbal yeniden yapılandırma sonuçlarını açıkladı

Maliye Bakanı Ağbal, yeniden yapılandırma kapsamında toplam tahsilatın 22,7 milyar lirayı bulduğunu söyledi.

Bakan Ağbal yeniden yapılandırma sonuçlarını açıkladı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 6736 sayılı Yeniden Yapılandırma Kanunu kapsamında yapılan tahsilat rakamlarını açıkladı.

Maliye Bakanlığı olarak mayıs ayı içerisinde 2 milyar 573 milyon lira tahsilat yaptıklarını bildiren Ağbal, "Her zamanki gibi vatandaşlarımız ödemelerini yine son günlere bıraktı. 2 milyar 573 milyon liralık tahsilatın yaklaşık 1 milyar lirasını 31 Mayıs günü yaptılar.

30 Mayıs'ta yapılan tahsilat tutarı 518 milyon lira, 29 Mayıs'ta tahsilat tutarı 282 milyon lira, 26 Mayıs'ta yapılan tahsilat tutarı 279 milyon lira" dedi.

Mayıs ayı içerisinde ödemelerini yapan bütün mükelleflere teşekkür eden Ağbal, bu ay içerisinde yoğun bir kampanya yürüttüklerini, sonuçlardan da olumlu bir performans elde ettiklerini söyledi.

"BEKLEDİĞİMİZDEN DAHA FAZLA TAHSİLAT ELDE ETTİK"

Ağbal, bekledikleri tahsilattan daha fazla tutar elde ettiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Biz 2,5 milyar liralık bir tahsilat yaptık ama beklediğimiz rakam daha düşüktü. Burada özellikle bir kısım vatandaşımız sadece mayıs ayı taksitlerini değil, gelecek aylara ilişkin ödemelerini de yapmış gözüküyorlar. 2,5 milyar liranın 700 milyon lirası aslında sonraki aylara tekabül eden taksit tutarları veya ödeme tutarları. Buradan şu anlaşılıyor, bir kısım mükellefimiz taksitli ödeme seçeneğini bırakıp, peşin ödeme seçeneğine geçmiştir. Bizi gerçekten son derece memnun eden bir sonuç elde etmiş olduk." 

MALİYENİN TAHSİLATI 17,7 MİLYAR LİRA

Maliye Bakanlığı olarak 31 Aralık 2016 itibarıyla yapılan tahsilat tutarının 12,3 milyar lira olduğunu hatırlatan Ağbal "Maliye Bakanlığının yapmış olduğu tahsilat tutarı mayıs ayı tahsilatları ile beraber 17,7 milyar liraya çıkmış oldu." dedi.

Yeniden yapılandırma düzenlemesi kapsamında gümrük idaresinin alacaklarının da yapılandırıldığını ve bu kapsamda 2016 sonu itibarıyla 1,4 milyar liralık tahsilat yapıldığını anımsatan Ağbal, şu anda gelinen nokta itibarıyla bunun 1,5 milyar liraya çıktığını söyledi.

Ağbal, SGK'nın da geçen sene sonu itibarıyla yeniden yapılandırmadan 1,6 milyar liralık tahsilat yaptığını belirterek, SGK'nın mayıs ayı içerisinde 373 milyon lira tahsilata ulaştığını bildirdi. Ağbal, şöyle devam etti:

"Önceki aylarla yapılan tahsilatları da topladığımız zaman SGK bugüne kadar Yeniden Yapılandırma Kanununda 3,5 milyar lira tahsilat yaptı. Yeniden Yapılandırma Kanununun 2016 sonu tahsilatı 15,3 milyar liraydı. Mayıs ayı içerisinde Maliye, Gümrük ve SGK yaklaşık 3 milyar liralık tahsilat yaptık. Önceki aylardan gelen tahsilatlarla birlikte bugün itibarıyla yeniden yapılandırmadan yaptığımız toplam tahsilat 22,7 milyar lira. Aslında mahsuplardan gelen tahsilatlar da olduğu için rahatlıkla söyleyebilirim ki 23 milyar lirayı aşan bir tahsilatı bugün itibarıyla yaptığımız görülüyor. Bizim açımızdan son derece başarılı bir çalışma oldu. Vatandaşlarımız yoğun bir ilgi gösterdi."

"MAYISTA BÜTÇEMİZ İNŞALLAH FAZLA VERECEK"

Ağbal, mayıs ayı bütçe sonuçlarını 15 Haziran'da açıklayacaklarına işaret ederek, "Mayısta bütçemiz inşallah fazla verecek" dedi.

Kurum geçici vergi tahsilatlarında da hedefin çok üzerinde bir rakam oluştuğunu anlatan Ağbal, mayısın bütçe açıklarının aşağı geldiği ve önemli bir bütçe fazlası verileceği bir ay olacağını söyledi.

Ağbal, şöyle devam etti: 

"İlk aylarda da 'Ekonomiyi canlandırmak için aldığımız tedbirlerin ilk aylarda bütçeye geçici bir yansıması olacak. Bütçe açığı belki ilk aylarda bir miktar yukarı gidecek ama sonraki aylarda hem geçici tedbirlerin etkisinin kalkması hem de ekonomideki canlanmayla beraber bütçe dengesi olumlu yönde seyredecek' demiştim. Mayıs böyle bir seyrin başladığı ay olacak. Sonraki aylarda bunun daha da artarak devam ettiğini göreceksiniz."

"ÖDEMEYENLERLE İLGİLİ GEREKLİ ÇALIŞMALARI YAPACAĞIZ"

Bakan Ağbal, yapılandırdıkları borçlarını ödeyen herkese teşekkür etti. 

"Bundan sonraki süreçte de vatandaşlarımızın bu ödevlerini yerine getirmesi için kendilerine gereken hatırlatmaları yapacağız. Diğer taraftan, devletin sağladığı tüm kolaylıklara ve imkanlara rağmen vergi borçlarını ödemeyenler var. Ödeme gücü olduğu halde borcunu ödemeyenlerle ilgili de Bakanlık olarak gerekli çalışmaları yapacağız. Bunu yapmak her şeyden önce 80 milyon vatandaşımızın hakkını korumak için son derece önemli bir husus."

Sayfa Yükleniyor...