Bakan Albayrak: Bu yılın ilk üç ayında 787 şirket konkordatodan çıktı

Ekonomideki dengelenme süreci ve bankaların harekete geçmesi, konkordatoda ibreyi tersine çevirdi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak konuya ilişkin olarak, "Dengelenme sürecinin etkisi ve bankalarımızın aldığı sorumluluk ile konkordatoları gündemimizden çıkarıyoruz. Başvurular bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 3’te 2 oranında düştü. 8 milyar liralık kredi ve 787 firma konkordatodan çıktı" açıklamasında bulundu.

Bakan Albayrak: Bu yılın ilk üç ayında 787 şirket konkordatodan çıktı

Kur dalgalanmasının etkisiyle firmaların zor durumdan çıkmak için başvurduğu konkordatoda ibre tersine döndü.

BAŞVURULAR AZALDI ÇIKIŞLAR HIZLANDI

Ekim ayından itibaren başlayan konkordato ilanlarında çıkış başladı. Yılın ilk 3 ayında 787 firma ve  8 milyar liralık kredi paketi konkordatodan çıktı. 

Geçen yılın ekim ayında 457, kasım ayında 483, aralık ayında da 326 konkordato başvurusu yapılmıştı. Bu yılın ocak ayından itibaren ise müracaatlarda gerileme yaşandı. Ocak ayında 167 firma konkordato başvurusu yaparken şubatta 165, martta ise 97 başvuru gerçekleşti. Bu sayı 12 Nisan 2019 tarihi itibariyle de 40 oldu.

Bu yılın ilk 3 ayındaki yeni konkordato müracaatları, 2018 yılının son 3 ayındaki müracaat sayısının üçte birine indi.

787 FİRMA ÇIKIŞ YAPTI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak sosyal medya hesabından konuyla ilgili olarak yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı;

"Dengelenme sürecinin etkisi ve bankalarımızın aldığı sorumluluk ile konkordatoları gündemimizden çıkarıyoruz. Başvurular bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 3’te 2 oranında düştü. 8 milyar liralık kredi ve 787 firma konkordatodan çıktı."

VİDEO: KONKORDATO İLAN ETMENİN MALİYETİ NE KADAR? SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

BANKALAR HEYET KURDU

Geçtiğimiz yıl Türkiye ekonomisinde görülen dalgalanmaların etkisiyle mali yapılarında bozulma yaşayan ve borçlarını ödemekte zorlanan şirketler konkordato ilan etmeye başlamıştı. 2018'in son çeyreğinde 7 büyük banka, konkordatolu firmaların kredi borçlarının yapılandırılması konusunda çalışma başlattı. 2019 başında banka temsilcilerinden oluşan "konkordato heyeti" kuruldu.

EN UYGUN ÇÖZÜM ARANDI

Heyet tarafından konkordatolu firmalarla görüşmelere başlandı. Heyet tarafından her gün 5-6 firma ile müzakereler yapılarak, firmaların mali durumları analiz edildi, borç ödeme niyetleri araştırıldı. Borç ödeme niyetinde olan iyi niyetli firmalara mali durumlarına en uygun çözüm yolları sunuldu. Konkordato heyet çalışmaları sayesinde, borçlu firmaların alacaklı bankalar ile tek masa etrafında toplanarak kredi yapılandırma süreçlerine hız ve etkinlik kazandırılması sağlandı.

YÜZLERCE FİRMA İLE ANLAŞMA YAPILDI

Şubat ayı itibarıyla 7 büyük bankaya ilave olarak diğer bankalar da müzakerelere katılmaya başladı. Sürece diğer bankaların da destek vermeye başlaması, borçlu firmalara sunulan çözümleri hızlandırdı, kredi yapılandırmalarında önemli ilerlemeler sağlandı. Bankalarca yürütülen heyet çalışmalarıyla yüzlerce firma ile görüşülerek müzakereler yapıldı. Mali zorluk yaşamakla birlikte, süreci suiistimal etmeyen, uygun koşullarda borçlarını ödemek niyetinde olan yüzlerce firma ile anlaşma sağlandı.

SİSTEMDEN ÇIKAN FİRMA BİNİ AŞACAK

Heyet görüşmeleri sayesinde tüm banka borçlarını tek seferde, mali durumlarına uygun olarak yapılandıran firmalar, piyasa alacaklılarıyla da anlaşmaya vararak konkordatodan çıkmaya başladı. Kredi yapılandırma çalışmalarının yoğun biçimde devam ettiği belirtilerek, birkaç ay içerisinde konkordatodan çıkan firma sayısının bini aşacağı ve yaklaşık 15 milyar liralık kredi paketinin konkordato kapsamından çıkarılmış olacağı öngörülüyor.

BAKIŞ AÇISI DEĞİŞTİ

Sektör temsilcileri, bankaların kredi borçlarını ödemekte zorlanan firmalara bakış açısının son dönemde çok büyük değişim gösterdiğini vurguluyor. Önceden kredi borçlarını yapılandırmakta ve bankalarla anlaşmakta zorluk yaşayan firmalara, bugün bizzat bankalarca çözüm önerileriyle gelindiği, firmaların mali durumlarına uygun çözüm paketlerinin bankalarca sunulduğu görülüyor. Bunun etkisiyle, yeni konkordato müracaatları azalırken, konkordatodan çıkışlar da hızlandı.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Türkiye
  • Ekonomi
  • Berat Albayrak
  • Konkordato

Sayfa Yükleniyor...