Bakan Canikli'den Türk Lirası açıklaması

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli son dönemde Türk Lirası'nda yaşanan dalgalanmalara ilişkin, "Bunlar olağanüstü ve olağan dışı dalgalanmalar değil" dedi.

Bakan Canikli'den Türk Lirası açıklaması

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, son dönemde yaşananların tamamen ekonomik kurallar çerçevesinde işlediğini ve o kulvarda yürüdüğünü ifade etti.

Canikli, "Bunlar olağanüstü ve olağan dışı dalgalanmalar değil. Biz dalgalı kur politikası uyguluyoruz. Yani dövizlerin fiyatı ve Türk Lirası'nın yabancı paralar karşısındaki fiyatı tamamen piyasa şartlarında, kendi kuralları çerçevesinde oluşuyor ve ona göre şekilleniyor" diye konuştu.

Canikli, dünyadaki gelişmeler göz önüne alındığında belli para birimlerinde dalgalanmalar yaşanabildiğini ifade ederek, bu dalgalanmaların hiçbirinin kriz ya da ekonomik sıkıntı olarak değerlendirilemeyeceğini vurguladı.

Bu tür dalgalanmaların son derece doğal, teoriye ve pratiğe uygun olduğunu söyleyen Canikli, şunları ifade etti:

"Bu tür inişler ve çıkışlar zaman zaman meydana gelir. Size bir örnek vereyim: Bundan yaklaşık altı ay önce 1 euro, yaklaşık 1.47 dolar seviyesindeydi. Bugün ise 1.05 dolar seviyesine kadar düştü. Bu, euronun son altı-yedi ayda dolar karşısında yüzde 40'a yakın değer kaybettiğini gösteriyor. Mesela, euro ilk ortaya çıktığında 1.20 dolar seviyesindeydi. Daha sonra 0.9 dolar kadar düştü, ardından 1.60 dolar seviyesine kadar çıktı. Bunlar, kısa bir süre içinde meydana gelen dalgalanmalar."

Canikli, Türk Lirası'nın euronun dolar karşısında kaybettiğinden daha az değer kaybettiğini belirterek, bunun dalgalanmaların neticesi olduğunu ve son derece doğal olduğunu söyledi.

Sayfa Yükleniyor...