Bakan Elvan: Operasyonun mali alanımızı daraltıcı etkisi olmayacak

Kalkınma Bakanı Elvan, "Bütçeyi, operasyonu dikkate alarak hazırladık. Operasyonun mali alanımızı daraltıcı etkisi olmayacak" dedi.

Bakan Elvan: Operasyonun mali alanımızı daraltıcı etkisi olmayacak

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, son dönemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Bakan Elvan, kalkınma ajansları desteklerine ilişkin bir soru üzerine, 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında süratle hem Bakanlıkta hem kalkınma ajanslarında hem de bölge kalkınma idarelerinde Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik yapılanma kapsamında bulunanların tespitine yönelik yoğun bir çalışma yaptıklarını söyledi. Elvan, bu süreçte destekleri tam olarak kesmediklerini, valiliğin koordinasyonunda yürütülen ya da kalkınma ajanslarının yönetim kurulu üyelerinin belirlediği, gerçekten bölgenin kalkınmasına katkıda bulunacak "güdümlü" projelere destek verdiklerini anlattı.

FETÖ mensuplarının, para dağıtan birim olmaları nedeniyle kalkınma ajanslarına yuvalandıklarını belirten Elvan, ajanslardan bu terör örgütü mensuplarını temizlediklerini ancak bunun dinamik bir süreç olduğunu, valilikler aracılığıyla bunları izlemeye devam ettiklerini bildirdi.

Geçen sene sonundan itibaren teklif çağrılarına çıkmaya başladıklarını söyleyen Elvan, 2018 yılında 722 milyon liralık bir kaynağı kullandıracaklarını ifade etti.

Elvan, özellikle geri kalmış bölgeler başta olmak üzere insan kaynaklarının geliştirilmesine yönelik programlara ağırlık verdiklerini, her bölgenin planı ile uyumlu bir çalışma yürüttüklerini belirtti.

Bundan sonraki süreçte ajanslarda orta vadeli bir yaklaşım izleyeceklerini dile getiren Elvan, "Örneğin 3-5 yıllık süreçte ilimizi, bölgemizi nereden nereye götürmek istiyoruz, hangi alanlar önceliklidir? Kamu yatırımları itibarıyla takip edilmesi gereken hususlar nelerdir, bunları bir bütün olarak ele alan bir yaklaşımı önümüzdeki günlerde izleyeceğiz" diye konuştu.

Elvan, "Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) sanayi üretim endeksine ilişkin çalışmalarını aşağı yukarı tamamladığını belirterek, "Sadece 6 bin işletmeden değil, tam 340 bin işletmeden veriyi alacak ve ona göre bir sanayi üretim endeksini oluşturacak" dedi.

"TÜİK'İN KAPILARI SONUNA KADAR AÇIK"

Elvan, Bakanlığın Sosyoekonomik Gelişmişlik Endeksi'nde yapılan güncellemelerine ilişkin soru üzerine, bu endekste birçok alandaki verileri kullandıklarını söyledi.

Bakanlığı tarafından verilen teşviklerde bu belirlenen illerin ve ilçelerin gelişmişlik sıralamasının dikkate alındığına işaret eden Elvan, en son 2011'de illerin sosyoekonomik gelişmişlik sırasının belirlendiğini, bu endeksi güncellediklerini, ilçelerin sıralamasının ise 2004'ten beri yapılmadığını, bunun güncelleme çalışmalarını da tamamladıklarını ifade etti.

Elvan, il ve ilçelerin Sosyoekonomik Gelişmişlik Endeksi değerlerinde iyileşmeler olduğunu ancak sıralamalarda çok büyük değişikliklerin görülmediğini belirtti.

TÜİK'in bazı verilerine yönelik eleştirilerin sorulması üzerine de kurumun tamamıyla bağımsız olduğunu dile getiren Elvan, Avrupa Birliği müktesebatına uyum ve dünya standartları açısından son derece gelişmiş istatistikleri bulunduğunu kaydetti.

Elvan, hesaplarının son derece açık ve şeffaf olduğunu vurgulayarak, "Zaman zaman özellikle pozitif verilerden rahatsız olan kesimlerin TÜİK'i karalamaya yönelik birtakım söylemler içinde olduklarını görüyoruz. Biz onlara 'TÜİK'in kapıları sonuna kadar açık. Hangi konuda kafanızda tereddüt varsa, bunları sorun, biz de sizlere anlatalım.' diyoruz." ifadelerini kullandı.

Objektif, kaliteli ve sağlıklı veri üretimi konusunda hassas olduklarını belirten Elvan, bunun için TÜİK'in birçok uluslararası kuruluşla birlikte çalıştığını kaydetti.

Elvan, yeni milli gelir serisinin açıklanmasının ardından sanayi üretimi verileri ile milli gelir verileri arasında bir kopukluk olduğunun ifade edildiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Bunda haklılık payı vardı ama buradaki problem, sadece 2010 yılına ait 6 bin firmayı alıyorsunuz, o firmanın göstergeleri üzerinden sanayi üretimi endeksine bakıyorsunuz, halbuki 2010 yılından sonra açılan birçok firma var. Şu anda TÜİK çalışmalarını aşağı yukarı tamamladı. Sadece 6 bin işletmeden değil, tam 340 bin işletmeden veriyi alacak ve ona göre bir sanayi üretim endeksini oluşturacak. Geçmişte sadece ankete dayalı bir çalışma söz konusuydu ancak ulusal hesapların ortaya konulmasında özellikle 2016 yılının başından itibaren biz, Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına kendi verilerinin mutlaka TÜİK ile paylaşılmasını ve bu veriler üzerinden hesaplamaların yapılmasını istedik ve başarılı olduk. Gerçek veriler üzerinden hesaplama yapılınca çok daha sağlıklı, çok daha rasyonel bir netice ortaya çıkıyor. Bu kurumumuzla biz gurur duyuyoruz."

"CARİ AÇIKLA İLGİLİ ÖNLEM ALINIYOR"

Elvan, cari açık verilerine bakıldığında bir endişe içinde olunması gerektiğini düşünmediğini belirterek, "Genellikle ithalat kalemlerinde yatırım ve ara mal oranının yüksek olduğunu görüyoruz. Yatırım malı oranının yüksek olması bizi tedirgin etmemeli. Neticede yatırım yapılacak. O yapılan yatırımlardan ihracat gerçekleştirilecek. Cari açıkla ilgili yapısal bir sorunumuz var. Buna yönelik de önlemlerimizi almaya başladık." dedi.

Yatırım, üretim ve ihracat kalemlerinde ithalata bağımlılığın yüksek olduğunun görüldüğünü vurgulayan Elvan, bu bağımlılığı azaltıcı tedbirler alındığını kaydetti.

Elvan, bu yıl turizm gelirlerinde artış beklediklerini, bunun da cari açığa pozitif katkısı olacağını söyledi. Önümüzdeki hafta çarşamba, Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın katılımıyla 11. Kalkınma Planı'nın lansmanını yapacağız" dedi. 

Sayfa Yükleniyor...