Bakan Kurum'dan kentsel dönüşüm ve Kanal İstanbul açıklaması

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Kanal İstanbul Projesi'nde yatay mimari esas alınacak; insan ölçeğinde, kadim değerlerini koruyan çevre dostu ve aynı zamanda afet riskini bertaraf eden sağlıklı ve güvenli yaşam alanları planlanacaktır" dedi.

Bakan Kurum'dan kentsel dönüşüm ve Kanal İstanbul açıklaması

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2019 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı.

Komisyon'da, bakanlığı ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2019 yılı bütçesinin sunumunu yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı , yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle birlikte TOKİ, Emlak Bankası, Milli Emlak ve Yerel Yönetimler Genel Müdürlüklerinin bağlanmasıyla bakanlığın yeniden yapılandığını söyledi.

Kurum, " Projesi'nde yatay mimari esas alınacak; insan ölçeğinde, kadim değerlerini koruyan çevre dostu ve aynı zamanda afet riskini bertaraf eden sağlıklı ve güvenli yaşam alanları planlanacaktır" dedi.

Bakan Kurum şunları söyledi:

"Ülke genelinde 592 bin adet konut ve iş yerini 'riskli yapı' statüsünde yeniliyoruz. Bunlardan 442 bin adet bağımsız bölümün yıkımı sağlanmış ve inşaatlarına başlanmıştır.

Hazineye ait tarım arazilerinin satışında 57 bin hak sahibini tapularına kavuşturduk. Bu kapsamda toplam 45 bin adet araziyi 782 milyon lira bedel üzerinden sattık ve 267 milyon lirasının tahsilini bugün itibarıyla yapmış durumdayız."

BAKAN KURUM NTV'YE KONUŞTU: İSTANBUL'A 1,5 MİLYON METREKARE YEŞİL ALAN KAZANDIRACAĞIZ (VİDEO)

3 MİLYAR 36 MİLYON LİRA KİRA YARDIMI YAPILDI

Tüm bu çalışmaları ile öncelikle şehirlerin afet risklerine karşı dayanıklı olmasının amaçlandığını vurgulayan Kurum, "bugüne kadar riskli yapı kira yardımı olarak 253 bin 581 hak sahibine 2 milyar 520 milyon lira, riskli alan kira yardımı olarak da 41 bin 200 hak sahibine 516 milyon lira olmak üzere, toplamda ülke genelinde 3 milyar 36 milyon lira kira yardımı yapılmıştır" diye konuştu.

Kurum, 9 bin 895 hak sahibi tarafından yapılan toplam 16 bin 515 kredi başvurusunun onaylandığını ve onay verilen kredilerin toplam tutarının 1 milyar 234 milyon lira olduğunu belirterek, bu kredilere toplam 74 milyon lira faiz desteği ödemesi yapıldığı bilgisini verdi. 

Uygulamalar ve kamulaştırmalara ilişkin belediyelere, İller Bankası'na ve TOKİ'ye yaklaşık 5 milyar tutarında kaynak aktarıldığını belirten Kurum, toplamda 8 milyar 528 milyon lira kaynak kullandırıldığını dile getirdi.

TAPUDAN HAZİNE'YE 8,5 MİLYAR LİRA HARÇ GELİRİ

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün çalışmalarına da değinen Kurum, "Tapu ve Kadastro faaliyetleri kapsamında Hazineye, 2017 yılında 10,7 milyar lira, 2018 yılı Kasım ayı itibarıyla da yaklaşık 8,5 milyar lira harç geliri sağlanmıştır." bilgisini verdi. 

Kurum, Tapu Kadastro  Genel Müdürlüğünün uygulamaya geçirdiği projeleri anlatarak, "Ülke genelinde kadastro çalışmaları yüzde 99 oranında bitirilmiş olup, yüzde 100'e en yakın zamanda gelmeyi de hedeflemekteyiz." ifadelerini kullandı. 

Kurum, İller Bankası AŞ'nin faaliyetlerine ilişkin olarak da şöyle konuştu:

"Yerel yönetimlere her türlü proje, harita-imar, yapım işleri ve ihtiyaç duydukları malzeme, ekipman ve araç-gereç alımları için son on beş yılda İller Bankası AŞ özkaynaklarından toplam 46 milyar lira kredi tahsis edilmiştir. 2003 yılından bugüne kadar tüm belediyeler ve il özel idareleri için genel bütçe vergi gelirlerinden toplam 260 milyar lira pay tahakkuk etmiş olup, borçları düşüldükten sonra kalan 228 milyar lira ilgili belediyelere ve il özel idarelerine aktarıldı."

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın özellikle son yıllarda ürettiği konutların yüzde 95'inin sosyal konut niteliğinde olduğuna işaret eden Kurum, "Geçtiğimiz yıl itibarıyla ihale edilen konut sayısı 60 bine ulaşmıştır. Bu yıl piyasa şartları da gözetilerek Eylül ayı itibarıyla yaklaşık 23 bin konutun ihalesi yapılmış, projelendirme ve ihale süreci devam etmektedir. Halen TOKİ'nin 400 aktif şantiyesinde yaklaşık 105 bin konut ve sosyal donatıların inşası da  devam etmektedir." diye konuştu. 

2017 yılında ihale edilen yaklaşık 60 bin konutun ve bu yıl ihale edilen yaklaşık 23 bin konutun yüzde 80'inin, 6 ve daha az katlı binalardan yapıldığını dile getiren Kurum, yatay  mimari ve yerel dokuya önem verildiğini aktardı. 

KONUTLARA YOĞUN TALEP

TOKİ tarafından satışa sunulan konutlara yoğun talep geldiğinin altını çizen Kurum, "2017 yılında yaklaşık 50 bin konutun, bu yılın ilk 10 ayında ise toplam 42 bin konutun satışı gerçekleştirilmiş, 35 bin konutun da vatandaşlarımıza teslimi yapılmıştır. TOKİ'nin halen satışı devam eden ve satışa çıkaracağı konut sayısı 35 bin 243 adettir" dedi.

TOKİ tarafından 2017 yılında 2 bin 92 Şehit ve Vazife Malulü ailesine ve 2018 yılında da bugüne kadar bin 364 aileye faizsiz konut kredisi verildiğini aktaran Kurum, "Toplamda, 22 bin 813 aileye yaklaşık bir milyar lira faizsiz konut kredisi kullandırılmıştır" diye konuştu.

Tasfiye sürecinden çıkarılma kararı alınan Emlak Bankasının son durumuna ilişkin de bilgi veren Kurum, "2019 yılında BDDK'dan faaliyet izninin alınması ve merkez şube açılışının yapılması ile birlikte, bankamız kendisinden beklenen projeleri hızla hayata geçirmeye başlayacaktır" dedi.

Kurum, önümüzdeki dönemde de çevreyi korurken yatırım ortamının iyileştirilmesi ile sosyal donatı ve yeşil alanlarıyla, yatay mimarinin esas alındığı, yaşanabilir sağlıklı ve güvenli şehirlerin oluşturulması için çalışmaya devam edeceklerini belirterek, 2019 bütçesinin hayırlı olmasını diledi. 

KAŞ'TAKİ KAÇAK YAPILAŞMA

Konuşmasının ardından bütçe görüşmelerine verilen arada gazetecilerin Kaş'ta heyelan bölgesinde yapıldığı iddia edilen kaçak yapılara ilişkin sorusunu Kurum, "Bununla ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz harekete geçti ve aynı zamanda Rehberlik Teftiş Kurulu Başkanlığımız da sahadalar. 2018 yılından sonra yapılan ne kadar yapı varsa bunların tespitlerini yapacağız. Bunların da yıkımlarını süreç içerisinde gerçekleştireceğiz" diye yanıtladı. 

Sayfa Yükleniyor...