Bakan Varank duyurdu: Ağrı'da 20 ton altın ve 3,5 ton gümüş rezervi bulundu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ağrı Mollakara'da piyasa değeri 1,2 milyar dolar olan 20 ton altın; 2,8 milyon dolar olan 3,5 ton gümüş rezervi tespit edildiğini açıkladı.

Bakan Varank duyurdu: Ağrı'da 20 ton altın ve 3,5 ton gümüş rezervi bulundu
Arşiv

'nın Diyadin ilçesine bağlı Mollakara köyünde altın üretimi yapacak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Koza İşletmeleri’nin Mollakara Altın- Tesisi’nin temeli törenle atıldı.

Törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı da katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, bölgede 197 sondaj yapıldığını 20 ton altın ve 3,5 ton gümüş rezervi tespit edildiğini açıkladı.

Bakan Varank, 2022 yılı son çeyreğinde ilk dökümün yapılması hedeflenen tesiste doğrudan 500 kişiye istihdam sağlanacağını dolaylı olarak birkaç katı insana ekmek kapısı olmasını beklediklerini kaydetti.

Önümüzdeki dönemde Ağrı'nın Tutak, Eleşkirt, Patnos ve Doğubayazıt ilçelerine de tekstil kentler kazandıracaklarını kaydeden Varank, işsizlik sorunu bitirme noktasında önemli adımlar atacaklarını söyledi.

Mollakara alanındaki aramalarda piyasa değeri 1,2 milyar dolar olan 20 ton altın, 2,8 milyon dolar olan 3,5 ton gümüş rezervi keşfedildiği bilgisini veren Varank, şöyle konuştu:

"160 milyon dolarlık yatırımla çevreye duyarlı şekilde ekonomiye kazandırılmasını TMSF eliyle sağlayacağız. 2022 yılı son çeyreğinde ilk altın dökümünü Cumhurbaşkanımızla birlikte yapmak istediğimizi belirtmek istiyorum. İşletme döneminde doğrudan 500, dolaylı olarak 2 bin vatandaşımıza iş imkanı sağlanmış olacak. Hesaplamalara göre 6 yıllık bir çalışma planlanırken diğer kuyularda aramalar devam ediyor. Burada aslında büyük bir potansiyelin olduğunu söyleyebiliriz. Yeni rezervlerle birlikte işletme ömrünün 15-20 yıla kadar çıkacağını öngörüyoruz. Tesisin ekonomik ömrünü tamamlamasından sonra arazinin doğaya kazandırılmasıyla ilgili çalışmalar firma tarafından yerine getirilecek. İleri teknolojili bu tesis ülkemize katma değer kazandırırken, çevre hassasiyetleri bakımından dünyaya örnek olacak. Yurt dışından gelecek bütün heyetleri bu tesiste gezdirebileceğiz.''

NTV uygulamasını indirin, gelişmelerden haberdar olun

google-play app-store Huawei App Gallery

Sayfa Yükleniyor...