Bakan Yılmaz, MB'nin formülünü beğenmedi

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Merkez Bankası'nın ekonomide yüzde 5 büyüme, enflasyon ve cari açık yani 3x5 formülü için "Hazır formüllerden yana değilim. Konjonktüre göre hareket edilmeli" dedi.

Bakan Yılmaz, MB'nin formülünü beğenmedi

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, CNBC-e Ankara haber müdürü Zerin Elçi'nin sorularını yanıtladı.

Röportajdan öne çıkan başlıklar şöyle;

'HAZIR FORMÜLLERDEN YANA DEĞİLİM'
Büyüme hedefini Merkez Bankası belirleyemez, büyüme hedefini belirleyecek olan hükümet. Hazır formüllerden yana değilim. Konjonktüre göre hareket edilmeli.

'CARİ AÇIK BİR REVİZYONLA DAHA AZALACAK'
Dış ticaret hesaplamasında revizyon çalışmaları devam ediyor. Dış ticaret hesaplamasında revizyon bir miktar cari açığı azaltıcı etki yapar. Cari açık ciddi biçimde düştü ve hedeflenenden daha iyi bir noktaya geldi.

'NOT ARTIŞI BEKLEMİYORDUK'
Turizm gelirinin hesaplanması güncellenirken not artışı zaten beklenmiyordu.Turist gelirlerinin tümünü detaylı olarak hesaplayamıyorduk. Turist gelirlerinin bir kısmı başka kalemler altında görünüyordu.Turizm gelirlerinin revizyonu için yaklaşık 2 yıl çalıştık. Turizm gelirlerinin revizyonu cari açıktaki net hata noksanı azaltacak. Kaynağı belirsiz gözüken bazı döviz girişlerinin kaynağı aslında turizmdi. Net hata noksan yüksek olduğu için cari açığı olduğundan yüksek hesaplıyorduk.

'2012 BÜYÜMESİ YÜZDE 3'ÜN ALTINDA KALACAK'
2012'de Avrupa'daki daralma beklenenden daha fazla oldu. 2012'de Avrupa'daki görünüm nedeniyle büyümemiz geriledi. 2012 büyümesinin %3 altında kalması olası. 2013'te daha dengeli bir büyüme yapısı göreceğiz.

'KADIN İSTİHDAMI VE DOĞURGANLIĞI AYNI ANDA ARTIRACAĞIZ'
Nüfus politikalarımızı yeniden değerlendirmeliyiz. Türkiye dinamik nüfus yapısını kaybetme riskiyle karşı karşıya. Aşama aşama nasıl bir nüfus politikası izleneceği üzerinde çalışıyoruz. Kadın istihdamını artırmak temel hedeflerimiz arasında. Kadın istihdamını ve doğurganlığı aynı anda artırmak istiyoruz. Kadın ve genç istihdamı için esnek çalışma reformları çok önemli. Ortalama çalışma süremiz Avrupa'nın birçok ülkesine göre daha yüksek. Çalışma saatlerinin uzunluğu istihdam piyasasındaki katılıktan kaynaklanıyor."

HABERİN DEVAMI CNBCE.COM 'DA

Sayfa Yükleniyor...