Bakan Zeybekci: İş dünyasının yükünü hafifleteceğiz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, zamlı asgari ücret konusunda Hazine yardımıyla iş dünyasının yükünü hafifleteceklerini söyledi.

Bakan Zeybekci: İş dünyasının yükünü hafifleteceğiz

"Türkiye-Belarus Yatırım Forumu"na katılan Bakanı Nihat Zeybekci, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Asgari ücretin artırımı ile ilgili şirketlerimizin, üretimimizin, KOBİ'lerimizin ve ihracatçılarımızın uluslararası rekabet güçlerine zarar verebilecek ve maliyetleri artıran bir durum varsa eğer, ki var, bunun bir kısmını Hazine olarak karşılama, hafifletme olarak bir yaklaşımımız var. Böyle bir çalışma yapılıyor, yakın bir zamanda rakam da netleşecektir" dedi.

Zeybekci, seçim öncesinde asgari ücretle ilgili sesi çıkmayan iş dünyasının bin 300 liralık rakamı neden yüksek bulduğu ile ilgili bir soru üzerine, konuya iki açıdan yaklaşılması gerektiğini, o dönemde iş dünyasının da, toplumun da uçuk rakamları dikkate almadığını söyledi.

Kamuoyunun iktidara gelme ihtimali olmayan birinin söylediği sözleri ciddiyetten uzak olarak algıladığını aktaran Zeybekci, "Ama biz ne zamanki bu konu ile ilgili çalışmalarımızı detaylı hale getirdik, bin 300 lira rakamını Başbakanımız telaffuz etti, bu anında karşılık buldu. Çünkü kamuoyuna 'tek başına iktidara yakın olan parti hangisi ' diye denildiğinde yüzde 75 oranında AK Parti diye cevap veren bir sonuç vardı ortada. Hatta seçime son 2-3 hafta kala yüzde 80-84 olarak telaffuz edilen bir rakam vardı" ifadelerini kullandı.

"İş dünyasına o gün neden itiraz etmediniz diyemeyiz" diyen Zeybekci, kaldı ki bunu söyleme haklarının olduğunu, çünkü o dönem insanların çok uçuk rakamlar söylemesinin siyasete ve ekonomiye zararı olduğunu dile getirdi.

"Özellikle ekonomi ile ilgili sivil toplum kuruluşları, bu konuyla ilgili açıklama yapan siyasileri ciddiyete davet eden ve ekonominin dengelerini rahatsız eden açıklamalardan uzak durmalarıyla ilgili bir çağrıda bulunabilirlerdi" diyen Zeybekci, sözlerine şöyle devam etti:

"Bununla ilgili sitemimiz yok tabi. Dün akşam Başbakanımızın katılımlarıyla gerek işveren temsilcileri, gerek iş dünyası temsilcileri, gerekse TİM ve TOBB gibi önde gelen kuruluşlarımızla saat 19.00'da başlayıp gece saat 02.00'de biten bir toplantı yapıldı. Hükümet olarak vaatlerimizin hemen hemen tamamı, kanun gerektirmeyenlerin ilk 3 ay içinde yerine getirileceği ile ilgili sayın Başbakanımızın ve hükümetimizin iradesi dün akşam tekrar ortaya konuldu.

Asgari ücret de bunların en önde gelenlerinden, ilk yapılacak olanlarından bir tanesidir. Bunun özel sektörümüzün endişe ettiği gibi bir rahatsızlığı olabilir. Şu anda Başbakanımızın talimatı ile hükümetimiz, asgari ücretin artırımı ile ilgili şirketlerimizin, üretimimizin, KOBİ'lerimizin ve ihracatçılarımızın uluslararası rekabet güçlerine zarar verebilecek ve maliyetleri artıran bir durum varsa eğer, ki var, bunun bir kısmını Hazine olarak karşılama, hafifletme olarak bir yaklaşımımız var. Böyle bir çalışma yapılıyor, yakın bir zamanda rakam da netleşecektir. Nerelerden bazı yüklere katlanabiliriz, ne şekilde biz de katkıda bulunabilirizle ilgili hükümet olarak net rakamlarımızı teknik çalışmalar bitince çok kısa bir sürede duyuracağız."

"FED'E YÖNELİK BEKLENTİM FAİZİ ARTIRMAYACAĞI YÖNÜNDE"

Zeybekci, Fed'e yönelik beklentisinin faizi artırmayacağı, artırsa bile bunun minimal seviyede, bir kereye mahsus olacağı yönünde olduğunu söyledi.

Fed'in yapacağı olası bir faiz artırımının şu an itibarıyla fazlasıyla satın alındığını aktaran Zeybekci, doların euro karşısında 1,40'tan, 1,07'ler seviyesine kadar geldiğini, yüksek değerli doların Amerikan ekonomisi için sürdürülebilir olmadığını dile getirdi.

Sayfa Yükleniyor...