"Bank Asya'da ödemeler tasfiye sonrasında"

TMSF Başkanı Gül, Banka Asya'da 2 milyar TL civarındaki mevduattan 950 milyon lirasının sigortalı olduğunu belirterek, "Bunun dışındaki mevduatlar sigortalı değil. Bankanın bütün alacaklılarını tatmin edecek malvarlığı olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

"Bank Asya'da ödemeler tasfiye sonrasında"

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül, Bank Asya'nın tasfiye süreciyle ilgili son durumu anlattı.

Bank Asya'yı satma konusunda çaba gösterdiklerini ifade eden Gül, "15 Temmuz günü, müşteri çıkmaması nedeniyle bankanın tasfiyesi kararını pazartesi günü (18 Temmuz) alacaktık ki darbe kalkışması oldu. Bu konu da çok enteresan..." şeklinde konuştu.

Bank Asya'nın normal bir banka olmaması nedeniyle hemen mevduatın ödenmesi gibi bir sürece girmediklerini, tasfiye sürecini takip ettiklerini, mevduatın ödenmesi ile ilgili olarak kanunun, kendilerine 3 aylık bir süre öngördüğünü ve söz konusu sürenin bu ay dolacağını hatırlatan Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fakat bu süreyi uzatma imkanımız var. Bu süreyi 3 ay uzatabiliriz. Bankada 2 milyar TL civarında mevduat var. 950 milyon lira düzeyinde sigortalı mevduat bulunuyor. Bunun dışındaki mevduatlar sigortalı değil. Ama bu bankanın bütün alacaklılarını tatmin edecek malvarlığı olduğunu tahmin ediyoruz. Tasfiye süreci sonrasında bankanın bütün alacaklarını ve malvarlıklarını paraya çevireceğiz. Ardından sıra cetvelleri oluşturacağız. Sıra cetvelleri çerçevesinde birinci derece hak sahiplerinden başlamak üzere herkesi tatmin edecek bir tasfiye süreci yürüteceğiz."

Şakir Ercan Gül, Bank Asya iştiraklerini öncelikli satışa çıkarttıklarını belirterek, "Emeklilik, sigorta şirketlerini satışa çıkarttık. Tasfiye süreci sürüyor. Asya Emeklilik'teki birikimlerin akıbeti... İnşallah satacağız. Birikimleri, şirketi satın alanlar değerlendirecek. Devlet katkısı devam edecek. Normal prosedür ne ise o uygulanacak" şeklinde konuştu.

Bank Asya hisse senedi sahiplerine ödeme yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya Gül, "Bank Asya hissedarları hak sahibi. Bunlar ne zaman hak sahibi olacak? Tasfiye sonucunda... Bir artık oluşursa bu tutar bütün hissedarlara payları ölçüsünde dağıtılacak. Hisse sahiplerinin bir kısmı terör örgütü ile irtibatlı olmaları sebebiyle başka yargısal süreçler beklenecek. Bu kişilerle ilgili paralar bekletilecek. Mudilerde de böyle bir durum varsa o paralar da bekletilecek" yanıtını verdi.

"BANK ASYA İFLASLA TASFİYE ARASINDA"

TMSF Başkanı Gül, "Banka varlıkları bu ödemelere yetecek mi? Taşınmazları ne şekilde değerlendirilecek?" sorusu üzerine, varlıkların ödemelere yeteceğini tahmin ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Ama yarın bir risk çıkar ortaya, durum farklılaşabilir. Taşınmazlarını satacağız. Bank Asya şu anda bankacılık yapmıyor. Kanun şunu söylüyor; 'önce sigortalı mevduat ödenir. Sigortalı mevduat ödendikten sonra iflası istenir.' Biz daha sigortalı mevduatı ödemediğimiz için iflasını mahkemeden istemiş değiliz. Şu anda iflasla tasfiye arasında arafta bir noktada" şeklinde konuştu.

Sayfa Yükleniyor...