'Bankalar üzerinden faiz artırmak isteniyor'

Garanti Bankası Genel Müdürü Özen, Merkez Bankası'nın faiz oranlarını bankacılık sektörü üzerinden yükseltmeye çalıştığını savundu.

'Bankalar üzerinden faiz artırmak isteniyor'

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Mehmet Balduk'u ziyaretinde yaptığı açıklamada , Merkez Bankası munzam karşılık oranlarını artırdığını bunun da bankacılık sektörüne etkisinin oldukça önemli olduğunu söyledi.

Merkez Bankası'nın bankacılık sektörü üzerinden faizleri yükseltmeye çalıştığını ileri süren Özen, şöyle devam etti:

''Bu yapıldığı zaman kârımızın yüzde 3'ü 4'ü civarında bir şey olacak. Bankacılık sektöründe bu yıl kâr çok gibi görünüyor ama sermaye ile orantıladığınız zaman her şey normal çünkü sermayesi de çok güçlü. Seneye ben bu yüksek kârların olacağını düşünmüyorum. Sermaye yeterliliği rasyolarımızın önümüzdeki sene hızla düşme ihtimali vardır. Rakamlar zaten 2012'de 2013'te bu eski bolluğun olmayacağını gösteriyor. Bankaların çok dikkat etmesi gerekiyor. Munzam karşılığını artırırsanız bu da ciddi bir maliyet. Biz de bu maliyeti fiyatların üzerine koymak zorundayız. Baktığınız zaman bizim üzerimizden faiz yükselmesi düşünülüyor. Para politikaları açısından baktığınızda bunun doğruları vardır. Ama maliyet artırıcı bir unsurdur.''

Bankacılık açısından 2010 yılının iyi geçtiğini vurgulayan Özen, ''Ama birçok banka 2009'da yaptığını yapamayacak dolayısıyla kârlılık bankacılık açısından aşağıya gelecektir'' dedi.

TÜRKİYE'DE KRİZ İYİ YÖNETİLDİ
"Kriz bitti' şeklindeki açıklamaları nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soruya Özen, ''Kriz zaten yönetilen bir şey. Ben krizin Türkiye'de iyi yönetildiğini düşünüyorum. Bankacılık sektörünün, reel sektörün çok çok iyi yönetildiğini düşünüyorum. Hızlı çıkışımız da bunun en güzel göstergesi. Dünya ülkelerine baktığınız zaman en hızlı yükselen ülkelerin başında geliyoruz. Türkiye'nin potansiyel büyüme oranı yüzde 5 olarak görüyorum. 2011 için yüzde 5'i yakalamamız gerekiyor'' karşılığını verdi.

2010 yılının kendileri için iyi geçtiğini hatırlatan Özen, ''Bizim için iyi oldu, iyi bir performans ortaya koyduk. Sektör ortalamasının üzerinde bir performans sergiledik. Büyüme odaklı bir stratejimiz var. Bunu yaparken de karlılığa çok dikkat edeceğiz. Zaten borsanın en değerli bir veya ikinci şirketi olduk. Memnunuz işlerimiz iyi gidiyor'' ifadelerini kullandı.

Yurtdışı çalışmaları hakkında da bilgi veren Ergun Özen, şunları kaydetti: ''Romanya'da büyüyoruz. Romanya'da bireysel bankacılık yapan tek Türk bankasıyız. Yıl sonunda 75 şubeye çıkacağız, 2011'de 100 şubeyi hedefliyoruz. Rusya'da, Hollanda Amsterdam'da büyük bankamız var. Bölgesel banka olma stratejisi çerçevesinde çalışmalarımız devam ediyor. Bölgesel banka olma stratejisinin içini dolduran en iyi banka Garanti Bankası olmuştur.''

Sayfa Yükleniyor...