Bankalara dövizde kolaylık geliyor

Merkez Bankası Başkanı Başçı, yapacakları ilk toplantıda TL munzamın dövizde tutulan oranını artırabileceklerini, bankalara dövizde sınırlı kolaylık sağlayabileceklerini açıkladı.

Bankalara dövizde kolaylık geliyor

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Paris'te CNBC-e Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım'ın sorularını yanıtladı.

Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin sinyaller veren Başçı, yeni bir adım atacaklarını söyledi.

Başçı, "Mart'ta altın için kolaylık sağlamıştık, önümüzdeki toplantıda dövizle ilgili adım atacağız. Bankalara dövizde sınırlı kolaylık gelecek. Onlara döviz bulundurma opsiyonu tanımamız da mümkün. Bunun pek çok açıdan faydasi olacak. TL'nin performansını daha da güçlendirecek" diye konuştu.

Piyasalardaki oynaklıkla ilgili konuşan Başçı, "Zaman zaman riskten kaçınma hareketleri oluyor. Önemli olan Türkiye'nin sağlam duruşu var. Para politikasında da sağlam duruş izliyoruz. Bizim oynaklık seviyemiz oldukça düşük seviyelerde. Para politikasının enflasyonu düşürme odaklı duruşu önemli. Enflasyon cephesinden yavaş yavaş iyi haberler gelmeye başlayacak. Enflasyonla ilgili iyi haberle için özellikle bu ay önemli. Petrol ve emtiadaki düşüş Türkiye için olumlu haber. Oradan cari açığı iyi haber gelecek" dedi.

TL'nin nisbi performansının iyi olduğunu belirten Başçı, "Oynaklığı daha az olmaya devam edecek. Dalgalanmalar geçici niteliktedir" diye konuştu.

ENFLASYON GÖRÜNÜMÜNDE DEĞİŞİKLİK YOK
Enflasyon görünümüyle ilgili bir değişiklik olmadığını kaydeden Başçı, yüzde 4'lük büyüme tahmininin gerçekçi olduğunu, herhangi bir sorun görmediğini ifade etti.

YUNANİSTAN'IN ÇIKIŞI BİZİ ÇOK ETKİLEMEZ
Yunanistan'ın çıkma ihtimaline yönelik değerlendirme yapan Merkez Bankası Başkanı şunları söyledi: "Şu anda ortada belirsizlik var. Euro'dan çıkış çok daha zor bir senaryo. Temel senaryo daha önce anlaştıkları plan üzerinde devam etmeleri. Yunanistan'ın vereceği bir karar olacak. Her iki senaryoda da belirsizliğin geride kalması daha önemli. Yunanistan'ın Euro'dan çıkışı Türkiye için o kadar büyük bir etki yaratmaz. Küresel ekonomide talep zayıflıyor, bu Türkiye için de risk."

DERECELENDİRME KURULUŞLARI DAHA AZ ETKİ YAPACAK
Derecelendirme kuruluşlarıyla ilgili konuşan Başçı, "Bugün, kredi derecelendirme kuruluşlarının etkisi azaldı. Bundan 5 yıl sonra çok daha az etki yapacak" diye konuştu.

GEÇMİŞ YILLARA GÖRE FARKLIYIZ
Türkiye'ye bakışı değerlendiren Başçı, "Geçmiş yıllara göre farklı bir durumdayız. AB kurallarına uyarak başarı sağlanabiliyor. Bunu AB'ye aday bir ülke gösterdi" dedi.

Sayfa Yükleniyor...