Bankaların kârı iki ayda yüzde 38 arttı

Bankacılık sisteminin net kârı, Şubat ayında yüzde 58 oranında artarak 1.6 milyar liraya ulaştı. İlk iki aydaki kâr yüzde 38 artışla 3.2 milyar lira oldu.

Bankaların kârı iki ayda yüzde 38 arttı

Reuters'ın, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) aldığı verilere göre, bankacılık sisteminin geçen yıl Ocak-Şubat döneminde 2.316 milyar lira olan net kârı, bu yıl aynı dönemde 3.204 milyar liraya yükseldi. Böylece, bu iki aylık dönemde bankacılık sektörünün net kârı yüzde 38 oranında artış gösterdi.

Sektörün kârlılık rakamlarını Reuters'a değerlendiren BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bankacılığın yıldızının parlamaya devam ettiğini belirterek, "Kârlılıktaki olumlu gidiş bizi memnun ediyor. Bunun çeşitli nedenleri var. En büyük nedeni faizlerdeki gerilemedir. Bankalarımızın, bu kârlı performanslarını reel sektörle paylaşmalarını görmek istiyoruz" dedi.

Merkez Bankası'nın faiz indirim kararları, mevduat faizleri üzerinde etkili olurken, kredi faizlerinde henüz belirgin olarak görülmüyor. Bu durum da mevduat- kredi faiz marjının açılmasına neden oluyor.

Bankacılık analistleri ise sektörde ilk aylarda yüksek kârlılık görüldüğünü, ancak gerçek resmin yılın ikinci yarısından sonra daha net olarak ortaya çıkacağını belirtiyorlar. Buna gerekçe olarak da, krizin etkilerinin reel sektöre gecikmeli olarak yansıması ile bankaların kredilerde başlattığı yeniden yapılandırmanın sonuçlarının önümüzdeki dönemde ortaya çıkacak olmasını gösteriyorlar.

Bankacılık sisteminin net kârı 2008 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 10.3 azalarak 13.3 milyar TL olmuştu.

BDDK verilerine göre, bankacılık sisteminin Sermaye Yeterlilik Rasyosu (SYR) Şubat sonunda yüzde 18 oldu. Bu oran Ocak sonunda yüzde 17.8 düzeyinde bulunuyordu.

SYR için yasal sınır yüzde 8 olmasına karşın, BDDK bankalar için hedef SYR'yi yüzde 12 olarak kabul ediyor. Şubat sonu itibariyle de sektörde hiçbir bankanın SYR'si yüzde 13'ün altında bulunmuyor.

Sayfa Yükleniyor...