Bankaların uzaktan müşteri edinimi uygulaması 1 Mart'a ertelendi

1 Ocak 2021'de başlaması beklenen bankaların ve finansal kurumların uzaktan müşteri edinimlerini sağlayacak uygulama, tebliğde yapılan güncellemeler ve kurumların bu değişimlere hazırlanması amacıyla 1 Mart 2021'e ertelendi.

Bankaların uzaktan müşteri edinimi uygulaması 1 Mart'a ertelendi

Bankaların ve finansal kurumların uçtan uca dijitalden müşteri olabilme imkanını sağlayacak dijital onboarding (uzak müşteri edinimi) uygulamasının başlama tarihi 1 Mart 2021'e ertelendi.

BDDK ve üst düzey bankacılık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, BDDK bankalara bilgi geçerek, daha önce 1 Ocak 2021'de başlaması beklenen ve finans sektöründe önemli değişimlere neden olması beklenen uzaktan müşteri edinimi uygulamasını 1 Mart'a ertelediğini duyurdu.

TEBLİĞİN YENİ VERSİYONU BANKALARA GÖNDERİLDİ

Uzaktan müşteri edimini uygulamasının ertelemesinin nedenin ise BDDK Bilgi Sistemleri Uyum Daire Başkanlığı'nın tebliğ taslağının ikinci versiyonunu hazırlaması, birinci versiyona göre kurguları güncellemesi, bazı konuları daha da netleştirmesi ve ayrıca yeni bir madde eklemesi olduğu belirtildi.

Bloomberg HT'nin haberine göre, BDDK'nın tebliğin güncellenen yeni versiyonunu bankalarla paylaştığını ifade eden kaynaklar ve yapılan güncellemenin yeniden değerlendirilmesi, bankalara uyum süresi verilmesi ve MASAK tarafından yapılacak değişiklik için tarihin 1 Mart 2021'e ertelendiğini belirtti.

UZAKTAN MÜŞTERİ EDİNİMİ İLE NELER DEĞİŞECEK?

Uzaktan müşteri ediniminin uygulamaya geçmesiyle birlikte, bankalar ve fintechler başta olmak üzere bir takım finansal kuruluşlar, halihazırda yazılı olarak yapmak zorunda oldukları sözleşmeleri müşteri ile yüz yüze gelmeden, müşterilerin kimliğinin doğrulanmasına imkan verebilecek dijital yöntemler ile gerçekleştirilebilecek.

Bu sözleşmeler arasında, bankaların faaliyet konularına ilişkin müşteriler ile yaptığı sözleşmeler, kart çıkaran kuruluşlar ile kart hamilleri arasındaki ilişkileri düzenleyen sözleşmeler, finansal kiralama şirketleri ile müşterileri arasındaki sözleşmeler, finansal kiralama sözleşmeleri, faktoring sözleşmeleri, finansman sözleşmeleri, ödeme hizmeti sağlayıcıları ile kullanıcılar arasındaki sözleşmeler, Aracı kurumlar ve portföy yönetim şirketleri ile müşterileri arasındaki ilişkileri düzenleyen sözleşmeler gibi sözleşmeler yer alıyor.

Sayfa Yükleniyor...