Başçı: Biri Euro'dan çıkarsa bulaşıcı olabilir

Merkez Bankası Başkanı Başçı, ''Eğer bir ülke Euro'dan çıkarsa, o zaman başka ülkelerin de Euro'dan çıkma ihtimali olabilir demektir" dedi.

Başçı: Biri Euro'dan çıkarsa bulaşıcı olabilir

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Dünya Ekonomik Forumu kapsamında düzenlenen ''Euro Bölgesi Bulmacasını Çözmek'' başlıklı oturumda yaptığı konuşmada, Türkiye'de 2001'de borç yükünün yüzde 90 civarında olduğunu, enflasyon ve faiz oranlarıyla ilgili sıkıntılar yaşandığını hatırlattı.

Türkiye'de alınan sıkı tedbirlerle faiz oranlarının azalması, büyümenin sağlanması ve güvenin artırılmasının sağlandığını dile getiren Başçı, ''Her yerde aynı şekilde işlemeyebilir, çünkü her ülkenin kendine göre şartları olabilir. Onun için sonuçları dikkatle incelemek lazım'' dedi.

Avrupa Merkez Bankası'nın herhangi bir tavsiyeye ihtiyacı olmadığını, onların ne yapacağını bildiklerini belirten Başçı, ancak hayatın çok zorlaşmaya başladığını, en ufak bir temerrüt ihtimalinin bile merkez bankaları açısından çok ciddi bir mesele olduğunu, dolayısıyla bir ülkenin attığı imzanın arkasında durmasının büyük önem taşıdığını ifade etti.

Merkez bankaları için işlerin zorlaştığının altını çizen Başçı, ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını, ancak temel bir takım sorunların söz konusu olduğunu söyledi.

Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkma ihtimaline ilişkin de Başçı, şunları kaydetti:

''Ben Euro Bölgesi'nden çıkmaktan bahsetmiyorum. Benim bahsettiğim, borcu ödemek. Bir alternatif, belki de Yunanistan'ın borcunun yüzde 100'ünü devralmak. Anında bir sürdürülebilirlik sağlayıp, devam etmek. Zaman içinde Yunanistan'ın bu parayı ödemesini öngörmek. İkinci bir alternatif, tamamen ödenmesi. Ancak yüzde 140-150'lik borç yüküyle bunu yapmak kolay değil. Maastrich kriterlerine baktığınızda yüzde 60... Zaten başta yüzde 60'dan fazla olmamalıydı. Eğer bu konuya 2006-2007'de eğilinseydi, yani Yunanistan'daki borç yükü yüzde 100 civarındayken bunu yapsalardı, o zaman sadece mali kemer sıkmayla bu olabilirdi. Ama yüzde 140 ile bu pek olamayabilir, çok daha zor olabilir. Özel sektörün katılımında sorunlar daha da büyüyebiliyor ve bu sefer daha çok bulaşıcı hale geliyor.''

Erdem Başçı, Euro Bölgesi'nin format değiştirmesi gerektiğine dikkati çekerek, ''Eğer bir ülke Euro'dan çıkarsa, o zaman başka ülkelerin de Euro'dan çıkma ihtimali olabilir demektir. Biz dışarıdakiler zaten dışarıdayız, içeride değiliz. Bizim açımızdan böyle bir çıkma durumu olmaz ama AB içerisinde bir bulaşma etkisi olabilir'' yorumunu yaptı.

Avrupa Merkez Bankası için durumun çok zor olduğuna dikkati çeken Başçı, sorunların Avrupa'da Euro Bölgesi ailesi içinde çözülmesi gereken bir mesele olduğunu söyledi.

Maastricht kriterlerinin Euro Bölgesi için doğru tasarlandığını ifade eden Başçı, ''Bu kuralların ifası bence sorunlu. Türkiye, özellikle mali açıdan bence çok güzel bir örnek. Bu kurallara uyarsanız, performansınız iyi olur. Problem, kağıt üzerinde yazılı olanın uygulanmamasıdır'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...