Başçı: Fiyat istikrarı için mesafe var

Merkez Bankası Başkanı Başçı, orta vadeli enflasyon beklentilerinin hedefin üzerinde olduğunu belirterek fiyat istikrarı için halen mesafe olduğunu kaydetti.

Başçı: Fiyat istikrarı için mesafe var

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı önümüzdeki dönemde fiyat istikrarına odaklanırken, finansal istikrarı da gözetmeye devam edeceklerini, orta vadeli enflasyon beklentilerinin hedefin üzerinde seyretmesinin fiyat istikrarına ulaşmak için önlerinde halen önemli bir mesafe olduğuna işaret ettiğini söyledi.

Başçı bankanın 80. Olağan Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada, önümüzdeki dönemde faiz koridorunu, zorunlu karşılıkları aktif olarak kullanmaya devam edeceklerini yüzde 5 olan enflasyon hedefi dışında herhangi bir nominal yada reel döviz kuru hedefleri olmadığını da belirtti.

Orta vadeli enflasyon beklentilerinin 2011 yılında genel olarak yatay bir seyir izlediğini belirten Başçı, "Yıllık enflasyonda gözlenen artış ağırlıklı olarak geçici nitelikte olduğundan, orta vadeli beklentiler bu dönemde oldukça istikrarlı bir seyir izledi. Bu durum para politikasına duyulan güven açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmektedir. Bununla birlikte orta vadeli enflasyon beklentilerinin hedefimiz olan yüzde 5'in üzerinde seyretmesi, önümüzde fiyat istikrarına ulaşmak için kat etmemiz gereken önemli bir mesafe bulunduğuna işaret etmektedir" dedi.

TCMB'nin önümüzdeki dönemde fiyat istikrarına odaklanırken, finansal istikrarı da gözetmeye devam edeceğine dikkat çeken Başçı, "Bu kapsamda, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını, gecelik borç alma ve borç verme faiz oranları arasındaki faiz koridorunu ve zorunlu karşılık oranlarını aktif olarak kullanmayı sürdüreceğiz. Bunlara ek olarak, önümüzdeki dönemde, önceki yıllarda olduğu gibi, döviz piyasasının sağlıklı çalışması ve döviz likiditesini desteklemek amacıyla, döviz arzı ve talebine ilişkin gelişmeleri yakından takip ederek, gereken önlemleri imkânlarımız çerçevesinde ve basiretli bir şekilde almaya devam edeceğiz" dedi.

Uygulamakta olan kur rejiminde, döviz kurunun bir politika aracı olmadığına da dikkat çeken Başçı, "Yüzde 5 olan enflasyon hedefimizin dışında nominal ya da reel herhangi bir döviz kuru hedefimiz bulunmadığını, bu vesileyle, bir kez daha vurgulamak isterim" dedi. Başçı 2012 yılında enflasyon hedeflemesi ve dalgalı döviz kuru rejimi uygulamasına devam edeceklerini de belirtti.

CARİ AÇIK OLUMLU YÖNDE İLERLİYOR
Cari işlemler açığının milli gelire oranının 2010 yılındaki yüzde 6.4 seviyesinden, 2011'de yaklaşık yüzde 10 seviyesine yükseldiğine de dikkat çeken Başçı, "Son dönemde açıklanan veriler, ithalat artış hızının aldığımız tedbirler doğrultusunda yavaşladığını, ihracatta ise dış talepteki göreli zayıf seyre rağmen kademeli toparlanmanın devam ettiğini gösteriyor. Öte yandan, aldığımız makro ihtiyati tedbirlerin de katkısıyla, cari açığın finansman yapısı sağlıklı bir yönde değişmeye başladı. 2011 yılında bir önceki yıla kıyasla Türkiye’ye yönelen kısa vadeli sermaye akımlarının cari açığın finansmanındaki payında önemli bir azalış ve uzun vadeli sermaye akımlarının cari açığın finansmanındaki payında ise belirgin bir artış gözlüyoruz. Bu durumun, cari açığın sürdürülebilirliği açısından son derece olumlu bir gelişme olduğunu ise özellikle vurgulamak istiyorum" dedi.

Önümüzdeki dönemde Euro Bölgesi'ndeki sorunların çözümünün beklenenden uzun ve sancılı olma olasılığının, hem küresel büyüme hem de risk iştahı üzerinde aşağı yönlü risk oluşturduğunu ve küresel piyasalarda kırılganlığın sürmesine neden olduğuna da dikkat çeken Başçı, kırılgan küresel görünümün esnek para politikasına duyulan ihtiyacı teyit ettiğini belirtti.

Sayfa Yükleniyor...