Başçı: Gıda sürpriz yapabilir, acele etmeyin

Enflasyon hedefinin tutmayacağına yönelik eleştirilerin ardından Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Tahminler tutmayacak diye acele etmeyelim. İşlenmemiş gıdada aşağı yönlü sürpriz olabilir" dedi.

Başçı: Gıda sürpriz yapabilir, acele etmeyin

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, İSO'nun 2013 Meslek Komiteleri toplantısına katıldı.

Merkez Bankası'nın önümüzdeki döneme yönelik dört mesaj vermek istediğini söyleyen Başçı, bunların başında enflasyona dikkat çekti.

'ENFLASYON BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ'
Başçı, TCMB olarak fiyat istikrarına bağlı çalışacaklarını, enflasyonu daha düşük hale getirmek ve yüzde 5 olan hedefle daha uyumlu hale getimenin MB olarak bir numaralı hedefleri olacağını söyledi. Enflasyonla mücadelenin bir maraton koşusuna benzediğini ifade eden Başçı, Türkiye'nin son dönemde bunu başardığını belirtti.

'İŞLENMEMİŞ GIDADA SÜRPRİZ OLABİLİR'
Enflasyonun Ekim'de yüksek çıkması sonrasında hedefin tutmayacağına yönelik söylemlerile ilgili olarak Başçı, “Kasım-Aralık enflasyonunu izleyelim, tahminler tutmayacak diye acele etmeyelim. İşlenmemiş gıdada aşağı yönlü bir sürpriz olabilir.

Enflasyonda düşüş sürebilir. Yıl sonunda gıda enflasyonunun yüzde 7'ye, enflasyonun yüzde 6,8'e düşeceğini tahmin ediyoruz” diye devam etti. MB, enflasyonun yıl sonunda yüzde 6,8'e ineceğini öngörmüştü. Enflasyon Ekim itibariyle yüzde 7,71 seviyesinde bulunuyor.

'TEMKİNLİ DURUŞ KORUNACAK'
Başçı, ilk mesaj olarak “Merkez Bankası enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasındaki temkinli duruşunu koruyacaktır” dedi. MB Başkanı, Türkiye için yüzde 5 enflasyon hedefinin makul ve ulaşılabilir bir hedef olduğunu söyledi.

HABERİN DEVAMI CNBCE.COM 'DA

Sayfa Yükleniyor...