Başçı: Kemerleri çıkarmayın, fırtına geliyor

Merkez Bankası Başkanı Başçı ekonomiyi uçağa benzetti ve "Türkiye ekonomisi piste yumuşak iniş yaptı ama kemer ikaz ışıkları henüz sönmedi" dedi.

Başçı: Kemerleri çıkarmayın, fırtına geliyor

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, Edirne Ticaret Borsası'nda gerçekleşen Para Politikaları konulu konferansta konuştu.

Başçı, selefi Durmuş Yılmaz gibi, ekonomiyi benzetmelerle anlattı. Önceki Başkan Durmuş Yılmaz, Türkiye ekonomisininin durumunu 'tünelin ucundaki ışık' benzetmesiyle aktarmıştı. Yeni başkan ekonomiyi uçağa benzetti. Başçı, "Türkiye ekonomisi piste yumuşak iniş yaptı ama kemer ikaz ışıkları henüz sönmedi. Yumuşak iniş gerçekleşti diyebiliriz. Fırtına da arkadan geliyor" dedi.

Başçı, TL'deki değer kaybını faydalı ve yeterli gördüklerini, bundan sonraki değer kayıplarını politika yapıcılar olarak olumlu karşılamayacaklarını kaydetti.

Başçı şunları söyledi: "Türkiye şu anda politika faizi açısından ekonomiyi destekleyici konumda, fazla rezerv açısından çok iyi konumda, fazla para hiç yok. TCMB para miktarı açısından en muhafazakar merkez bankası konumunda diyebiliriz.

Merkez Bankası oldukça sıkı para politikası izliyor. Politika faizinin oldukça düşük olduğunu düşünüyoruz. Likidite politikasında oldukça sıkılaştırıcı durumdayız, enflasyonist değil. Finansal sektör boyutu da BDDK'nın tedbirleri ile son derece muhafazakar, bunun da enflasyon açısından sıkılaştırıcı olduğunu düşünüyoruz.

Krediler büyümeye devam ediyor, toplam krediler yüzde 10-20 arasında bir trendde artmaya devam ediyor; kredilerde sağlıklı bir yavaşlama var.  Tüketici kredilerinin artış hızının yüzde 10'a gerilemesi son derece olumlu.

ENFLASYON HEDEFİNİ AŞACAĞIZ
İşsizlik oranının yüksek olması ücret enflasyonunu sınırlıyor ve buradan enflasyonist baskı gelmiyor. Bu yıl enflasyon hedefi olan yüzde 5.5'i aşacağız 2012 hedefi olan yüzde 5'i tutturma şansımız her geçen gün artıyor. Eylül ayında hedefe yaklaşsak bile sonra enflasyon yıl sonuna doğru tekrar yükselecek.

TL'de Kasım ayından sonra değer kaybı gözlendi, bunu, küresel parasal genişlemenin TL üzerindeki ilave değerlenme baskısını ortadan kaldırdık şeklinde okuyoruz. TL'deki değer kaybı son dönemde sınırlı bu da TL'deki değer kaybının daha erken gerçekleşmiş olmasından kaynaklandı. Bugün kimse TL aşırı değerli diyemez. Bu da yumuşak inişin önemli parçasını oluşturuyor. Yeni bir çıkış dalgası olursa buna şu anda çok hazırlıklıyız.

TL'DEKİ DEĞER KAYBI YETERLİ
TL'deki değer kaybını faydalı ve yeterli görüyoruz. Bundan sonraki değer kayıplarını politika yapıcılar olarak olumlu karşılamayacağız.

Sayfa Yükleniyor...