Başçı: Önce yağmur-fırtına, sonra güneşli hava

Büyümenin dördüncü çeyrekte hızlanacağını belirten Merkez Bankası Başkanı Başçı, "Ekonomide önce yağmur fırtına, arkasından güneşli bir hava bizleri bekliyor" dedi.

Başçı: Önce yağmur-fırtına, sonra güneşli hava

Antalya’da konuşan Merkez Bankası Başkanı Erdam Başçı, “Ekim ayında sanayi üretim endeksi eksi büyüme yaptı, Kasım'da artı büyüme bekliyoruz. Yılın üçüncü çeyreğinde büyüme düşük geldi. Dördüncü çeyrekte daha hızlı büyüme bekliyoruz” dedi.

Başçı, “2012 yılında ekonomik büyümenin oldukça yavaş gerçekleştiğini ve gerçekleşmeye devam edeceğini, 2013’te ekonomik büyümede hızlanma bekliyoruz” diye konuştu.

Merkez Bankası Başkanı, “Ekonomide önce yağmur fırtına arkasından güneşli bir hava bizleri bekliyor” diye devam etti.

Başçı, büyümeyle ilgili olarak Dünyanın her yerinde bir yavaşlama görüldüğünü ancak bu yavaşlamanın Lehman krizindeki gibi sert değil kademeli bir yavaşlama olduğunu belirtti.

Büyüme hızının Lehman krizinin etkilerini silmekten çok uzak olduğunu söyleyen Başçı, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde trend büyümenin aşağı yönlü olduğunu söyledi.

ÖLÇÜLÜ İNDİRİM YETERLİ
Faizle ilgili konuşan "Şu aşamada politika faizinde ve gecelik borçlanma faizinde ölçülü bir indirim yeterli olur diye düşünüyoruz" dedi.

İSTİHDAMDA GÜZEL GELİŞMELER YAŞANACAK
Türkiye’deki işsizlik oranlarının rekor seviyedeki düşük borçlanma faiziyle bağlantılı olduğunu belirten Başçı, “Türkiye’de borçlanma faizleri düşmeye devam ediyor. Bu da önümüzdeki aylarda istihdamda güzel gelişmelerin yaşanacağı anlamına geliyor” diye devam etti.

ENFLASYONİST BİR EĞİLİM YOK
Merkez Bankası Başkanı, enflasyon gelişmelerinde bir sorun olmadığını, enflasyonist bir eğilim görülmediğini, emtia ve enerji fiyatlarının yüksek seviyede yatay devam ettiğini buradan da ciddi bir enflasyonist baskının gelmediğini ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...