Başkaları anaparayı, biz faizin gelirini soracağız

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Kızılot, Maliye'nin İsviçre'den Türklere ait hesaplar hakkında bilgi istemesine yönelik çalışmasını değerlendirdi.

Başkaları anaparayı, biz faizin gelirini soracağız

İsviçre'nin 4 binden fazla ABD'liye ilişkin bilgilerin ABD'ye verilmesi konusunda anlaşma imzalaması Türkiye'yi de harekete geçirdi.

ABD'den sonra Türkiye de İsviçre'den Türklere ait hesaplar hakkında bilgi istemeye hazırlanıyor.

Konuyu NTV'ye değerlendiren Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Şükrü Kızılot şunları söyledi: "Bu iş arzu edildiği gibi olmaz. ABD ile Türkiye'nin bir farkı var. ABD takip ediyor, İsviçre'de hesaplarını bulduğu zaman da 'nereden buldun' diye sorgulama yapıyor. Türkiye'de böyle bir yasa yok. Yurtiçinde bile 'kaynağı nedir, nereden buldun' diye bir sorgulama yapılması mümkün değil. Şu anda yürürlükte olan yasalara göre TC vatandaşının yurtdışında dilediği bankaya, dilediği kadar hesap açması mümkün. Yurtdışındaki para için 'şu sakıncası var' denmesi mümkün değil.

İnsanların yurtdışındaki paralarının faiz gelirine yönelik bir sorgulama olabileceğini Maliye Bakanı Mehmet Şimşek söylüyor. İsviçre'de faiz oranı örneğin yüzde 0.5 diyelim. 1 milyon dolar geliri olan birisi 5 bin dolar faiz geliri elde edecek. Onun da vergisi 2 bin dolar olacak. Diğer ülkeler anaparayı sorgularken, biz 'faizin vergisini beyan ettin mi' diye soracağız.

Varlık barışıyla ilgili yasada da önemli olan şu. Parayı getirirseniz 2007-2006-2005 yıllarına ait bir sorgulama yapmayacağız deniyor. Ancak 2008'i sorgulamayacağız demiyor. Parasını getiren kuzu kuzu bir sorgulamanın cenderesine girecek. 2008'in de ona dahil edilmesi gerekir. Yoksa 'sorgulanabilirim' endişesi yaşayacak."

Sayfa Yükleniyor...