Başkanı'ı isyan ettiren yıkım!

Büyükçekmece Belediyesi'nin Uluslararası Festivali'ni düzenlediği Kültür Parkı'ndaki yapılar Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkıldı.

Başkanı'ı isyan ettiren yıkım!

üyükşehir yıkıma gerekçe olarak Mimar Sinan Köprüsü etrafındaki yapıların kaçak olmasını ve İSKİ'nin taşkın uyarısını gösterdi. Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün de yüzde 85'i kaçak olan İstanbul'da sabah 04.30'un da gelip Büyükçekmece'de yıkım yapmanın tamamen siyasi olduğunu söyledi.

Büyükçekmece Belediyesi'nin Mimar Sinan Köprüsü etrafında şehirlere ait yöre evleri, yörük ve otağ çadırları ile yemek, sanat ve eğlence merkezi haline getirdiği Kültür Park, dün sabaha karşı 700 kişilik bir belediye ekibi tarafından yıkıldı.

BAŞKAN İSYAN ETTİ
Belediyenin yıkım kararına tepki gösteren Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, yıkımı 'siyasiler öyle istemiş ve operasyon yapıldı' diye tanımladı. Akgün, şöyle konuştu:

"İstanbul'un yüzde 85'i zaten kaçak. Dere yataklarında bir sürü ev dolu. Ama belediye gelip bizim uluslararası festival alanı olarak kullandığımız alanı buldu. Bize ruhsatı yok diyorlar ama hangi çadırın ruhsatı olur?  Sabah 04.30'da 700 kişi gelip her yeri yıktılar. Biz 08.30'da yıkımın yürütmesini durdurma kararı aldırdık ama saat 08.00'de bütün yıkım bitmişti."
  
Kültür Park'ta 10-15 metrekarelik her şehre ait yöre evlerinin olduğunu ve isteyenlerin gelip buralarda yöresel yemekler yiyip o şehirlerin kültürünü öğrenebildiklerini belirten Akgün, "Buradaki Harran evinden ne olmuş sana, Gümüşhane evinden sana ne. Karagöz-Hacivat ve otağ çadırları da demonte zaten. O bölgelerdeki emniyeti de sağlıyordu" diye konuştu.

"İPTAL ET ŞU FESTİVALİ DİYORUM AMA..."
Akgün, bundan sonra ne olacağına ilişkin olarak da, "Yeniden projelendiriyoruz. O proje çerçevesinde yöre evlerini ve çadırları tekrar yapacağız. Bu projeyi Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan geçirip ne gerekiyorsa da yapacağım" dedi.

Akgün bu yıl 38 ülkeden katılımcının geleceği Büyükçekmece Uluslararası Festivali'nin de herşeye rağane yapılacağı belirterek, "Büyükçekmece'de kültür ve sanata büyük bir darbe indirildi. Biz Avrupa Kültür Başkenti İstanbul için çok canlı bir festival hazırlarken başımıza böyle bir olay geldi. İçimden 'iptal et şu festivali' diye geçiyor ama ülkenin aleyhine olacak. O nedenle herşeye rağmen yazın festivali yine yapacağız" dedi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ NE DİYOR?
Yıkımla ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada ise "443 yıllık tarihi Mimar Sinan Köprüsü üzerinde bulunan kaçak yapılar yıkıldı" ifadesi kullanıldı.

Büyükçekmece Gölü'nün taşkın riski taşıdığını belirten Büyükşehir Belediyesi, "Olası bir aşırı yağış durumunda kapakların açılması halinde suların 4 metre boyunca yükseleceği DSİ 14. Bölge Müdürlüğü’nün, İstanbul Valiliği’ne hitaben yazdığı raporunda belirtiliyor. Raporda; Büyükçekmece iskan sahalarının büyük ölçüde taşkın sahasında kaldığı, taşkın halinde iskan sahalarını basacak su kotunun 3.5-4 metre yükseleceği, kapakların yeterince açılmaması halinde ise, suyun baraj gövdesi üzerinden aşarak barajın yıkılması riski ile karşı karşıya kalınacağı Büyükçekmece Barajı Model Deneyi sonucuna istinaden ifade edilmektedir" açıklamasını yaptı.

(EREN GÜLER - HÜRRİYET)

Sayfa Yükleniyor...