Başkent Doğalgaz ihalesi iptale gidiyor

Başkent Doğalgaz'ın özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek ikinci teklifi veren Elektromed'in de yükümlülüklerini yerine getirmediği ve ihalenin iptal edilmesinin gündeme geldiğini belirtildi.

Başkent Doğalgaz ihalesi iptale gidiyor

yetkilileri, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Başkent Doğalgaz'ın özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi veren Global Yatırım Holding liderliğindeki konsorsiyumun ardından, ikinci sıradaki Elektromed'in de yükümlülüklerini yerine getirmediğini ve ihalenin iptal edilmesinin gündeme geldiğini bildirdi.

Reuters'a bilgi veren ekonomi yetkilisi, yasa ile özelleştirme ilkeleri belirlenen Başkent Gaz'ın işlemlerinin tamamlanması için verilen sürenin 12 Haziran'da sona ereceğini kaydederek, "Üçüncü şirketle de görüşme yapmak bir seçenek, ancak süre açısından bu işlemin tamamlanması zor gözüküyor" dedi.

Ankara Belediyesi'nden bir yetkili de Elektromed'in yükümlülüklerini yerine getirememesinin ardından 50 milyon dolarlık teminatının nakde çevrilmesi için işlem başlatıldığını, şirketin buna karşı Beyoğlu 1.Asliye Ticaret Mahkemesi ve Ankara 20.Hukuk Mahkemesi'nde dava açtığını belirterek, şunları söyledi:

"Beyoğlu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi bu istemi reddetti. Ankara 20. Hukuk Mahkemesi ise önce ihtiyati tedbir kararı verdi; ardından dünkü duruşmada bunu kaldırdı. Teminatın nakde çevrilmesi için Kuveyt Türk Bankası'na başvuruldu, ancak banka bunu şu aşamada yapmadı. Ankara Büyükşehir Belediyesi bu bankayı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na şikayet edecek."

Haberin ardından Kuveyt Türk Katılım Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı'na başta teminat mektubu aslı olmak üzere sunması gereken belgeleri yazılı bildirmemize rağmen henüz sunmadığından yasal olarak talebi yerine getirilememiştir. Hukuken verilmesi gerekli belgeler bankamıza teslim edildiğinde ve/ veya yasal bir engel bulunmadığı taktirde derhal swift talimatı verilerek uluslararası teammüllere uygun teminat mektubu bedeli ABD doları cinsinden belediyenin ilgili hesaplarına intikal ettirilecektir.15 Haziran Pazartesi günü akşamına kadar hesaplarına intikali bekliyoruz" denildi.

Başkent Doğalgaz'ın Mart 2007'deki özelleştirme ihalesinde Global Yatırım Holding'in yüzde 51.66 hissedarı olduğu Global- Energaz-STFA konsorsiyumu 1.61 milyar dolarla en yüksek teklifi vermişti. İhalede ikinci en yüksek teklifi ise 1.55 milyar dolar ile Elektromed vermişti. Üçüncü teklif ise Çalık Holding'den gelmişti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Global Yatırım Holding konsorsiyumunun şartnamede belirtilen ek geçici teminatı vermemesi üzerine 50 milyon dolarlık teminatı irat kaydedeceğini açıklamış ve Elektromed'i Ocak ayında görüşmelere davet etmişti. Global ise bu girişimi haksız bulduğunu belirtmişti.

Sayfa Yükleniyor...