BAT Tekel ürünlerini ihraç edecek

BAT, 2009’un ilk yarısında Tekel ürünlerinin ihracatına başlayacak. BAT Yönetim Kurulu Üyesi Turagay, Avrupa, Ortadoğu ve eski doğu bloku ülkelerinde büyük ihracat potansiyeli gördüklerini söyledi.

BAT Tekel ürünlerini ihraç edecek

Halka açık en büyük ikinci global tütün şirketi British American Tobacco (BAT), 24 Haziran 2008’de 1.7 milyar dolara satın aldığı Tekel Sigara’nın ürünlerini 2009’un ilk yarısında ihraç etmeyi planlıyor.

BAT Yönetim Kurulu Üyesi Tuna Turagay, “Avrupa’da 3 milyon TC vatandaşı var. Ortadoğu eski SSCB ve Türki Cumhuriyetlerinde büyük potansiyeller var, Bu potansiyelleri yavaş yavaş değerlendirerek ilk önce vatandaşlara sonra da yabancılara Tekel’deki potansiyeli en iyi şekilde kullanmayı amaçlıyoruz” dedi. İlk aşamada Tekel 2000 ve 2001 yeni paketleri yurtdışındaki freeshoplarda satılacak.

Yıllık ihracat hedeflerini henüz şekillendirmediklerini söyleyen Turagay, Tekel ürünlerinin iç pazarda gerileyen payını ise ambalaj yenilemesine giderek artırmayı hedeflediklerini belirtti.

Tekel’in alımının ardından adet bazında pazar payı yüzde 35’e çıkan şirket, bu yıl 5.5 milyar YTL ciro öngörüyor.

BÜYÜME 2010’DAN İTİBAREN RAYINA OTURUR
Sigara pazarının krizden henüz etkilenmediğini söyleyen Turagay, artan işsizliğe bağlı olarak düşük fiyatlı ürünlerin tüketiminde artış öngörüyor. BAT, 2009’un ilk yarısında Türk ekonomisinde negatif büyüme öngörse de büyüme ve yatırım planlarını sürdürüyor..

Turagay, “Türkiye’nin potansiyelinin 2009’un ikinci yarısından itibaren yabancı sermaye tarafından değerlendirileceğini ve 2010’dan itibaren eski büyüme rayına oturacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Türkiye’de sigara pazarı Mayıs ayında başlayan kapalı alanlarda tüketim yasağına rağmen ilk on ayda 2007’nin aynı dönemine göre yüzde 3 artışla 92 milyar adede ulaştı. Pazarın yıl sonunda 109 milyar adete ulaşması öngörülüyor.

Sayfa Yükleniyor...