Bayazıt: Borçlanmak için uygun zaman

Yapı Kredi Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Bayazıt, "Borçlanmak için uygun zaman olduğunu düşünüyorum. Son yılların en düşük enflasyonu ve reel faizine düştük" dedi.

Bayazıt: Borçlanmak için uygun zaman

Bankacılara göre faiz indiriminde artık sona geliniyor.

CNBC-e'ye konuşan Yapı Kredi Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Bayazıt, "Geçmiş rakamlara baktığımızda sanayi artışı, enflasyon rakamlarını değerlendirdiğimizde önümüzdeki dönemde gösterge faizdeki düşüşün biraz durabileceği kanaati var. Ama buna karşılık kredilerdeki sıkılaştırma amacıyla munzam karşılıklarda bir miktar artış olabileceği. Dolayısıyla belki faizdeki düşüşün son raddelerine geliyor olabiliriz. Gösterge faiz açısından düşüşteki yerimiz ya kalmadı ya da azaldı" dedi.

Munzam karşılık ve kredi faizlerinde artışın süreceğini belirten Bayazıt, "Borçlanmak için uygun zaman mı? Ben uygun zaman olduğunu düşünüyorum. Son yılların en düşük enflasyonu ve reel faizine düştük" diye konuştu.

Bayazıt, bankaların kârlı olmaya mecbur oldukları için Merkez Bankası'nın önlemlerinden kaynaklanan maliyet artışlarını tüketiciye yansıttığını kaydetti.

Bayazıt sözlerini şöyle sürdürdü: "Nominal rakamlar büyük gözükebilir ama kârlılık açısından bakıldığında bankacılık sektörü Türkiye'nin en kârlı sektörü değil. Bankacılık sektörünün özkaynağını sağlıklı tutmak açısından kârlı olmak mecburiyeti var. Bu sektörün kârlı çalışamadığı özkaynağın güçlü olmadığı zaman Türkiye'nin başına ne belalar açtığını biz 2001'de gördük. Dünyanın başına ne açtığını 2008'de gördük."

Bayazıt, sektörün ortalama kredi büyümesinin bu yıl kamunun arzu ettiği gibi yüzde 25 civarında olacağını, Yapı Kredi'nin ise bunun biraz üstünde büyüyeceğini söyledi.

Yapı Kredi önümüzdeki 5 yılda yıllık 50-60 şube açmayı, 2011'de 1200 kişilik yeni istihdam planlıyor.

Sayfa Yükleniyor...