Belgesiz binaya ceza var!

2017 yılına kadar kimliksiz bina kalmayacak!

Belgesiz binaya ceza var!


Türkiye, Aralık ayında yepyeni bir uygulama ile tanışacak. Bu tarihten sonra binaların, ısıtma, soğutma, aydınlatma vb. için ne kadar enerji harcadığını ve atmosfere ne oranda sera gazı salımı yaptığını belgeleyen kimlikleri olacak… Şimdilerde çokça duyar, konuşur olduk bu Enerji Kimlik Belgesi konusunu… Peki, nedir Enerji Kimlik Belgesi?

Binalarımıza ve ülkemize neler kazandıracak, kim tarafından hazırlanacak, onaylanacak ve denetlenecek, bu süreçte yerel yönetimlere ve yapı denetim firmalarına düşecek görevler neler olacak? İnşaat firmaları, müteahhitler ve tüketicileri nasıl bir süreç bekliyor?

İşte bilinmesi gerekenler…

Enerji Kimlik Belgesi, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma-soğutma sistemlerinin verimiyle ilgili bilgileri içeren bir belge... Konutlar aynen beyaz eşyalarda olduğu gibi A’dan G’ye kadar sınıflandırılıyor. A sınıfı; tasarruflu ve sera gazı emisyonu düşük çevreci konutları, G sınıfı ise enerji israf eden ve sera gazı emisyonu yüksek konutları işaret ediyor.

5 Aralık’ta yürürlüğe girecek olan “Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği” gereğince “Enerji Kimlik Belgesi” zorunlu oluyor. Artık yapılan her bina bu yönetmeliğe göre projelendirilmek zorunda olacak ve belediyeler bu sürecin başlangıcında yeni binaların ısı yalıtımı projelerinin uygunluğunu denetleyecek. Bu uygulama ilk etapta yeni binalar için zorunlu olacak ama mevcut binalarda da 2 Mayıs 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi alınması gerekliliği bulunuyor.

BİNALARDA ENERJİ TÜKETİMİ YÜZDE 50, KARBONDİOKSİT SALIMI YÜZDE 3-4 AZALACAK
Bayındırlık Bakanlığı’nın verilerine göre; yeni yapılacak binalar ve mevcut binalarda ısı yalıtımı uygulamalarının yanında mimari, mekanik, aydınlatma, yenilenebilir enerji kullanımı, kojenerasyon sistemleri gibi diğer konularda yönetmeliğin uygulanmasıyla binalarda ısıtma-soğutma amaçlı enerji tüketiminin ortalama yüzde 50, karbondioksit salımının da yüzde 3-4 gibi bir oranda azaltılması öngörülüyor.

YALITIMDA 50 MİLYON DOLARLIK PAZAR VE 40 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM ARTIŞI
XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, Enerji Kimlik Belgesi’nin zorunlu hale gelmesinin en başta ısı yalıtımını zorunlu kıldığını belirtti. Çünkü binalarda kullanılan enerjinin yaklaşık yüzde 85’i ısıtma ve soğutma amaçlı kullanılıyor ve en büyük tasarruf, en az yüzde 50’lik bir oranla ısı yalıtımı sayesinde sağlanıyor.

Ulu, Enerji Kimlik Belgesi’nin etkisiyle sektördeki büyüme rakamlarının yükseleceği tahmininde bulundu. Ulu, ayrıca yalıtımsız konutların yalıtımlı hale gelmesinin ısı yalıtımı sektörü için ortalama 50 milyon dolarlık pazar ve 40 bin kişilik istihdam artışı anlamına geldiğini açıkladı.

YÖNETMELİK NASIL İŞLEYECEK, NASIL DENETLENECEK?
Yönetmelik, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Genel Müdürlüğü’nün web sayfası üzerinden kullanılacak olan, “BEP-TR” (Binalarda Enerji Performans-Türkiye) adlı bir web tabanlı bilgisayar programı ile izlenecek.

Enerji Kimlik Belgesi, eğitim almış sertifikalı uzmanlar tarafından hazırlanacak. Gerekli eğitimleri alan ve eğitim sonrasındaki sınavı geçen uzmanlara, sertifikalarının yanı sıra kullanıcı adı ve şifre içeren bir yetki de verilecek. Uzmanlar, bu kullanıcı adı ve şifre ile web tabanlı programa girerek taslak kimlik belgesi düzenleyecek. Yeni binalarda belediyeler projeleri onayladıkları zaman sistem, taslak kimlik belgesini aktif hale getirecek. Ve aktif hale gelen kimlik belgesinin çıktısını alan uzman, belgeyi imzalayıp bina sahibine teslim edecek. Bu yöntemle Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, hangi binaların Enerji Kimlik Belgesi’ne sahip olduğunu sistem üzerinden takip edebilecek.

Enerji Kimlik Belgesi düzenleyecek uzmanlara eğitim; EİE Genel Müdürlüğü’nden enerji verimliliği konusunda eğitim yapabilmeleri için yetki almış EVD şirketleri, odalar ve üniversitelerce verilecek. EVD şirketleri, odalar ve üniversitelere ise eğitici olabilmeleri için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından, Enerji Kimlik Belgesi, hesaplama yöntemi ve web tabanlı programın kullanımı konusunda eğitimler verilecek.

BELEDİYELER VE YAPI DENETİM FİRMALARINA CİDDİ SORUMLULUKLAR DÜŞÜYOR
Belgenin yeni binalara proje eki olarak hazırlanması ve belediyeye sunulması gerekiyor. Belediyeler, belgenin yönetmeliğe uygun hazırlanıp hazırlanmadığını kontrol edecek ve ona göre inşaat izni verecek. Yapım sırasında da binanın yönetmeliğe uygun projesine göre yapılıp yapılmadığından yapı denetim firmaları sorumlu olacak. Şayet yönetmeliğe aykırı uygulama yapıldığı tespit edilirse, binaya yapı kullanım izin belgesi verilmeyecek.


Sayfa Yükleniyor...