Benzin fiyatları rekor kırdı

Akaryakıt ürünlerinden 95 oktan kurşunsuz benzinin satış fiyatı litrede 8-10 kuruş artırıldı. Kurşunsuz benzin fiyatları 3,36 lirayla rekor kırdı.

Benzin fiyatları rekor kırdı

Benzin fiyatlarındaki artış devam ediyor.

Akaryakıt dağıtım şirketleri 95 oktan kurşunsuz benzinin satış fiyatını Ankara ve İstanbul'da litrede 3,25-3,27 liradan 3,33-3,36 liraya, İzmir'de ise 3,24-3,26 liradan 3,34-3,35 liraya yükseltti.

Dağıtım firmalarının belirlediği tavam fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük çaplı değişiklikler gösteriyor.

95 oktan benzin fiyatı 6 Ağustos 2009 tarihinde 3,34 liraya kadar yükselmişti.

Akaryakıtta yapılan son düzenlemeyle kurşunsuz benzinin litresi 3,36 liraya çıkınca 55 litrelik bir depoyu doldurmanın maliyeti 185 liraya yaklaştı.

Tavan fiyat uygulamasının yapıldığı dönemlere denk gelen Temmuz ayında 2,92 liraya kadar düşen kurşunsuz benzinin litresi, son yapılan düzenlemeyle 3,36 liraya kadar çıktı.

Temmuz ayında 160,6 lira olan 55 litrelik bir otomobil deposunu doldurmanın maliyeti, bugün 184,8 liraya ulaştı. Bu, yazın ortalarından bu yana benzinde yaklaşık yüzde 15'lik artış anlamına geliyor.

200 LİRAYA GİDİYOR
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, bir depoyu doldurmanın maliyetinin 200 liraya doğru gittiğini söyledi. Kaya, şunları kaydetti:

''Birkaç ay önce 'Benzinin litresini 5 liraya sabitlesinler de rahatlayalım' demiştik. En azından her artışta tüketicinin psikolojisi bozulmamış olur. Dünya piyasalarında petrol fiyatlarının yükseldiğini kabul ediyoruz ancak perakendeye bu kadar yansımaması gerekiyor. Firmalar, petrol fiyatlarındaki düşüşlere çok dikkat etmezken, piyasalardaki artışa yönelik en küçük kıpırdanmayı hemen pompaya yansıtıyorlar. Şu anda oluşan rakamları kabul etmek mümkün değil. Bu rakamların oluşmasında yüksek vergilerin de etkisi var. Benzinin litresinde 2 liranın üzerinde vergi var.''

Sayfa Yükleniyor...