'Benzinin yüzde 90'ı vergi+dünya fiyatı'

Petrol Sanayicileri Derneği, yüksek vergi ve yüksek seyreden akaryakıt fiyatlarının pompa fiyatının yüzde 90'ını oluşturduğunu açıkladı.

'Benzinin yüzde 90'ı vergi+dünya fiyatı'

Artan benzin fiyatları sonrasında sektör temsilcilerinden açıklama geldi.

Petrol Sanayicileri Derneği (PETDER), yüksek vergi ve son günlerde yüksek seyreden dünya akaryakıt fiyatlarının, pompa fiyatının yaklaşık yüzde 90'ını oluşturduğunu, 10 Aralık tarihi itibarı ile İstanbul Avrupa yakasında pompada uygulanan indirim yapılmamış en yüksek benzin fiyatının içindeki dünya fiyatı ile vergiler toplamının ise yüzde 90.3 olduğunu açıkladı.

Akaryakıt fiyatları ve bu fiyatların oluşumu ile ilgili olarak son günlerdeki tartışmalar üzerine PETDER'den yapılan yazılı açıklamada, fiyatın geriye kalan yüzde 9.7'lik kısmının ise benzinin rafinerilerden veya uluslararası piyasalardan alınarak tüketiciye kadar ulaştıran zincir içindeki dağıtıcılar ve bayileri tarafından sunulan tüm hizmetleri içerdiği ifade edildi.

Açıklamada, geçen yıl ortalamasına göre ham petrol fiyatlarının yüzde 47 düzeyinde arttığı belirtilerek, "Geçen yıl ortalaması 62 dolar/varil olan ham petrol fiyatı bugünlerde 90 dolar düzeyine ulaşarak geçen yıl ortalamasına göre yüzde 47 düzeyinde arttı. Dünya petrol piyasalarında ortaya çıkan bu fiyat artışları iç piyasa fiyatlarına yansımaktadır. Dünya petrol fiyatlarının bu seviyelere gelmiş olması dağıtıcı ve bayilerinde esasen ciddi şekilde şikayetçi olduğu bir durum. Artan fiyatlar bir taraftan tüketici şikayetlerini gündeme taşırken diğer taraftan tüketimin azalması buna karşılık finansman yüklerinin ve ticari risklerin artması gibi ticareti ve dağıtım sektörünü olumsuz etkileyen sonuçları da beraberinde getirmektedir" denildi.

Otomotiv yakıtlarındaki yüksek vergilerin pompa fiyatının en belirleyici unsuru olduğunun ifade edildiği açıklamada ayrıca, 2010 yılı ortalaması olarak, sadece vergilerin benzinde litre başına 2.45 TL olduğu ve bunun benzinin pompadaki fiyatının yaklaşık yüzde 67'sini oluşturduğu kaydedildi.

Vergiler diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında Türkiye'nin benzinde dünyada en yüksek vergi uygulayan ülke konumunda olduğunun kaydedildiği raporda şöyle denildi:

"Avrupa Komisyonunun periyodik olarak yayınladığı enerji ürünlerindeki vergiler incelendiğinde, Türkiye'nin Avrupa'da kendisinden sonra en yüksek vergi uygulayan ülkesi olan Hollanda'ya göre bile yüzde 29 daha fazla vergi uyguladığı görülmektedir Yüksek verginin yanı sıra akaryakıtlar ile diğer muadil ürünlerin vergileri arasındaki büyük farklar ciddi vergi kaybı sonucu doğuran kaçak ve kayıt dışı faaliyetleri de beraberinde getirmektedir."

Sayfa Yükleniyor...