Bernanke: Bankalar ayakta kalacak

Fed Başkanı Bernanke, ülkede yaşanan ağır resesyonun gelecek seneye kadar uzayabileceğini, ancak bankaların bu dönemi kamulaştırılmadan atlatabileceklerini belirtti.

Bernanke: Bankalar ayakta kalacak

ABD senatosunun bankacılık komitesinde dün konuşan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, "Gerek yokken bir bankanın ticari değerini yok etmek ya da bir bankayı kamulaştırmanın doğuracağı çok büyük hukuki belirsizlikleri yaratmak için hiçbir neden görmüyorum" dedi.

Bernanke sözlerine şöyle devam etti: "Yapmamız gereken, bir yandan bankaların görevlerini yerine getirmeleri için yeterli sermayeye sahip olmalarını sağlamak, diğer yandan da uzun vadede sağlıklı ve sürekli kurumlar olmaları için üzerlerinde yeterli kontrol uygulamaktır".

ABD borsaları, bankaların kamulaştırılması halinde hissedarların açıkta kalacağı yönündeki endişelerle Pazartesi son 12 yılın en düşük değerlerine ulaşmıştı. Bernanke'nin açıklamasının ardından Standard & Poor's 500 endeksi günü yüzde 4'ün üzerinde yükselişle kapattı.

Portland'da faaliyet gösteren Pacific Crest Securities borsa işlem birimi başkanı Greg Palmer, "ABD yönetiminin Bernanke'nin de desteğini alan planında mantıklı noktalar var. Piyasa bu planı, işe yarayabileceği yönünde değerlendiriyor" dedi.

Buna rağmen Bernanke hakkındaki görüşlerinde durumun ciddiyetini vurguladı ve bankalara istikrar kazandırılamaması halinde, hızla daralan ekonominin düşük büyüme ve finansal zayıflığın birbirini besleyeceği bir kısır döngüye gireceğini belirtti.

"Bu olumsuz geri besleme döngüsünü kırmak için mali destek paketinin yanında finans kuruluşları ve finans piyasalarına istikrar kazandıracak sağlam adımların devletçe atılması gerekiyor" diyen Bernanke şöyle dedi: "Fikrimce, yönetimin, Kongre'nin ve Fed'in aldığı kararlar finansal istikrarı tesis etmede başarılı olursa, resesyonun sonunun 2009'da gelmesi ve 2010'un toparlanma yılı olması mantıklı bir beklentidir."

Sayfa Yükleniyor...