'Bernanke ekonomiden anlamıyor'

Fed'in yeni tahvil alım programı, ekonomi dünyasında büyük yankı uyandırdı. Kriz kahini Nouriel Roubini ve Goldman Sachs'ın ünlü ekonomisti Jan Hatzius, Fed'in daha fazla önlem almak zorunda kalacağını belirtti. Jim Rogers ise "Bernanke ekonomiden anlamıyor" dedi.

'Bernanke ekonomiden anlamıyor'

dünyası ABD Merkez Bankası Fed'in ekonomiyi desteklemek için yaptığı hamlenin yeterli olup olmayacağını tartışıyor.

'Kriz kahini' olarak nitelendirilen ünlü ekonomist Nouriel Roubini, Fed’İn ABD ekonomisini desteklemek için attığı yeni adımın yeterli olmayacağını söyledi.

Roubini, yeni tahvil alım programının reel ekonomiyi canlandırmaya ve deflasyonist baskıları engellemeye yetmeyeceğini ifade etti.

Ünlü ekonomist, ikinci niceliksel gevşeme adımının ardından üçüncüsü, hatta dördüncüsünün gelmesini beklediğini de kaydetti.

Goldman Sachs baş Amerika ekonomisti Jan Hatzius, Fed’İn yeni niceliksel gevşeme adımlarının 600 milyar dolarla sınırlı kalmayacağını öngördü. Niceliksel gevşeme adımlarının 2012 yılı boyunca bile devam edebileceğini belirten Hatzius, Fed’in toplamda 2 trilyon dolara varan bir harcama yapabileceğini belirtti. Hatzius, Fed’in 2015 yılından önce faiz artırmayacağını savundu.

ABD Merkez Bankası'nın yeni önlemler alacağını düşünenlerin arasında PIMCO CEO'su Muhammed El-Erian da var. Dünyanın en büyük tahvil fonunu yöneten PIMCO'nun CEO'su El-Erian, ekonomide istenen iyileşmenin sağlanamadığını ve Fed'den yeni adımların beklenebileceğini ifade etti.

Ünlü yatırımcı Jim Rogers ise, Fed Başkanı Ben Bernanke'ye ilişkin açıklamalarıyla dikkat çekti. Rogers, "Bernanke ekonomiden, kurlardan, finanstan anlamıyor. Anladığı tek şey para basmak" diye konuştu.

IMF ve Avrupa Merkez Bankası'ndan gelen açıklamalar ise Fed'in attığı adımdan rahatsızlık duyulmadığını gösterdi. IMF Başekonomisti Olivie Blanchard, "Biraz enflasyonla dünyanın sonu gelmez" derken, IMF Sözcüsü Caroline Atkinson, Fed’İn aldığı önlemin memnuniyet verici olduğunu belirtti. Atkinson, önlemlerin Amerikan ekonomisini ılımlı ölçüde destekleyeceğini öngördü. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet ise, ABD’nin para basarak doları zayıflatmaya çalıştığını düşünmediğini kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...