'Bernanke'yi verelim, Yılmaz'ı alalım'

Merkez Bankası'nın son adımlarına en ilginç destek Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz'den geldi: "Biz size Bernanke'yi verelim, Yılmaz'ı alalım"

'Bernanke'yi verelim, Yılmaz'ı alalım'

Merkez Bankası'nın faizi sürpriz şekilde indirmesi ve zorunlu karşılıklarda artışa gitmesi kamuoyunda tartışma yarattı.

Nisan ayında görevi bırakmaya hazırlanan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "Çok ciddi iletişim sorunu olduğunu düşünmüyorum. Biz kumar oynamıyoruz, rasyonel bir biçimde elimizdeki sorulara cevap arıyoruz" diyerek eleştirilere yanıt verdi.

Dünya Ekonomik Forumu toplantılarının yapıldığı Davos'tan Merkez Bankası'na adeta tam destek çıktı.

Merkez Bankası'nın adımlarına hükümet olumlu yaklaştı. Devlet Bakanı Ali Babacan, Merkez'in adımlarını izleyeceklerini söyledi ve ekledi: "Durmuş Bey çok başarılı bir performans sergiledi, Merkez Bankası'nın itibarı daha da arttı. Bunun karşısında daha farklı şeyler söylememiz doğru olmaz. Kendisini tebrik ediyorum."

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen de Merkez Bankası'nın adımlarının doğru olduğunu kaydetti. Özen, "Merkez Bankası iletişimi kötü yapıyor, aldığı kararlar tezat içeriyor görüşlerine katılmıyorum. Merkez Bankası'nı herkes dikkatli okursa, çok net şeyler söylüyor. Faiz indirirken zorunlu karşılıkları artırmak ikilem gibi görülüyor ama piyasada işe yaradı" diye konuştu.

ÜNLÜ EKONOMİSTLER NE DİYOR?
Merkez Bankası'nın adımlarına ünlü ekonomistler de destek verdi. 'Kriz kahini' olarak adlandırılan Nouriel Roubini "Para birimi güçleniyor ama Merkez Bankası'nın faiz indirimi ekonomik büyüme açısından olumlu. Piyasalar açısından en doğru karar mı değil mi tartışılıyor ama Türkiye için pozitif bir bakışım var" dedi.

En ilginç yorum ise Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz'den geldi. Stiglitz, CNBC-e'ye şakayla karışık şu açıklamayı yaptı: "Biz size Ben Bernanke'yi (ABD Merkez Bankası Başkanı) verelim, Durmuş Yılmaz'ı alalım."

Sayfa Yükleniyor...