'Beş kuruş vermediler, yönetime el koydular'

Borsadaki sürpriz yönetim değişikliği kararını değerlendiren İMKB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Osmanoğlu "Kamu İMKB'ye 5 kuruş katkı sağlamadı ama şimdi yönetime el koyuyor" dedi.

'Beş kuruş vermediler, yönetime el koydular'

İMKB'deki sürpriz yönetim kurulu değişikliğine İstinye'den ilk yanıt geldi.

2007 yılından beri İMKB’de Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapan Mehmet Osmanoğlu konuyla ilgili olarak CNBC-e'ye konuştu.

Osmanoğlu şunları söyledi: "Bu karara şaşırdık, çok ani bulduk. İMKB'nin önümüzdeki dönemdeki yapılanmasına ilişkin olarak gerek bizim ve sektörün çalışmaları söz konusuydu. İstanbul Üniversitesi Sermaye Piyasası Enstitüsü bir raporu hazırlamak üzereydi. Ancak ne yazık ki, bugün bir kanun hükmünde kararname gerçekleştirildi. Konunun gerekçelerini biz de anlamaya çalışıyoruz.

Mevcutta İMKB'nin yönetim kurulu beş kişiden oluşuyor. Başkanı kamu atıyor, dört kişiyi ise sektör seçiyordu. Bu KHK ile yönetim kurulu üyesi 7'ye çıktı ve başkan dahil üç üyeyi kamu atayacak. Üç üye ise genel kurul tarafından atanacak. Bu esas itibariyle kamunun yönetime el koymasıdır. İMKB'nin bugünkü malvarlığında kamunun maddi olarak beş kuruşluk katkısı yoktur. Tamamen sektörün katılımlarıyla gerçekleşti. Sektörün yönetim hakkı elinden alınmış oldu.

SON GÜN APAR TOPAR DEĞİŞTİRİLDİ
İMKB'nin şirketleştirilmesine ilişkin görüşler vardı, çalışmalar vardı. Bunların içinde İMKB de, sektör de vardı. Bunun bir bütün olması lazım. Bütün bunlar bypass edilerek 28 yıl önce KHK ile oluşturulan İMKB'nin yönetim yapısının sektöre danışılmadan yetki yasasının son gününde apar topar değiştirilmiş olması anlayabildiğim bir konu değil.

HALKA AÇIK ŞİRKETLERİ ETKİLEMEZ
Bu durum halka açık şirketler için bir etkisi olmaz. Bu yönetim yapısının kamunun eline geçecek olması sektöre maliyet açısından maliyet açısından yansıması olacak mı, onu da hep birlikte göreceğiz."

Sayfa Yükleniyor...