BES'e giren hiç kıpırdamıyor (Yüksek kazanç için fon seçimi çok önemli)

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES), yer alan katılımcıların yüzde 83'ü hiç fon değişimi yapmadı. Sistemdeki katılımcıların çok büyük bir bölümü, biriktirdikleri parayı yönetim hakkını hiç kullanmadı. Oysa yılda 6 kez yatırım fonu tipini değiştirme hakkı var. Bunu hakkı kullananların oranı ise sadece binde 4.

BES'e giren hiç kıpırdamıyor (Yüksek kazanç için fon seçimi çok önemli)

Çalışanların emeklilik yıllarındaki birikim umudu olan Bireysel Emeklilik Sistemi'nde yatırılan primlerin yönetimi de gelecek açısından büyük önem taşıyor.

BES'de fonların değişimi ve fon yönetimi katılımcılar tarafından büyük ölçüde göz ardı ediliyor. 6.8 milyonu gönüllü, 5,2 milyonu otomatik katılımla sisteme dahil olan 12 milyon katılımcının sistemde biriktirdiği 115 milyar lira tasarrufu bulunuyor.

Bu tasarruflar, bireysel emeklilik ve fon yönetim şirketleri tarafından piyasaya sürülen fonlarda değerlendiriliyor. Fonların yönetimi profesyonel olsa da bu fonların çeşitleri ve tercihi tamamen katılımcılara bırakılıyor. Yani sisteme dahil olan katılımcılar farklı stratejilere sahip onlarca fon tipi arasından seçim yaparak, kendi fon dağılımlarını belirleyebiliyor.

KATILIMCILAR FON TİPLERİNDEN HABERSİZ

Yasal mevzuat, katılımcılara fonlarını seçme ve fon dağılımlarını yılda 6 kez değiştirme hakkı tanısa da bu hak katılımcıların çok büyük bir bölümü tarafından kullanılmıyor. Hatta öyle ki; katılımcılar arasında sistemin fonlar üzerinden yürüdüğünü bilmeyen, seçtiği fonun farkında olmayanlar bile var. Tüm bunların farkında olup da fon dağılımını değiştirecek zamanı bulamayan, fonlarını değiştirse de doğru tercihler yapamayan katılımcılar da bulunuyor.

YÜZDE 83'Ü HİÇ DOKUNMAMIŞ

Anadolu Hayat Emeklilik’in kendi portföyündeki 1 milyon katılımcı ve 1,2 milyon sözleşme üzerinde yaptığı değerlendirmeye göre, sisteme girdiği tarihten bu yana fon dağılımını hiç değiştirmeyen sözleşme oranı yüzde 83 seviyelerinde.

Son 1 yılda fon dağılımı değiştirilmeyen sözleşme oranı ise yüzde 95.

Yasal mevzuatın kendilerine tanıdığı 6 değişim hakkını da kullananların oranı ise binde 4. Yani BES katılımcıları arasında sözleşmelerindeki fon dağılımını takip eden kendilerine sağlanan hakları sonuna kadar kullanan neredeyse yok gibi.

BES'İN EN AZ % 10'U BORSA'DA DEĞERLENDİRİLECEK

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • yatırım
  • Ekonomi
  • BES
  • Bireysel emeklilik
  • emeklilik

Sayfa Yükleniyor...