Beyoğlu’nun geleceğini neler bekliyor?

“Krize rağmen yatırımlar gerilemiyor, sürekli artıyor. Belki alışveriş azaldı ama bölge gelecek vaat ettiği için satışa ve kiralamaya elverişli durumda” diyen Başkan Demircan sorularımızı yanıtladı...

Beyoğlu’nun geleceğini neler bekliyor?

Harbiye-Taksim arasında, Surp Agop Hastanesi'nin hemen yanında, peş peşe sıralanmış dükkanların ardında bulunuyordu Şan Tiyatrosu... İstanbul’un nefes aldığı bölgede adından uzun süre söz ettiren ünlü tiyatro 9 Şubat 1987’de yandı. Raporlarda, yangının elektrik kontağından çıktığı söylenildi. Şimdi ise tiyatronun olduğu yer yeni bir proje ile yaşama dönmeye hazırlanıyor. Şan Gayrimenkul Geliştirme İnşaat’ın projesinde kongre ve tiyatro salonu, alışveriş merkezi ve rezidans yer alıyor.

Beyoğlu ve çevresini değiştirecek bu proje önemli bir adım ancak bölge o kadar kıymetli ki yapılacaklar bununla sınırlı değil tabii ki...

Tarlabaşı değişecek, Karaköy’de hareketlenme görülecek, Elmadağ zaten yeni yatırımcılarını bekliyor, Galataport’un ne olacağı ise merakla beklenen, tamamlandığında ise bölgeyi tamamiyle etkileyecek... 

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, bölgenin geleceğini ntvmsnbc’ye anlattı.

TAKSİM VE ÇEVRESİNDE KENTSEL DÖNÜŞÜM PLANINDA YER ALAN YENİLİKLER VE PROJELER NELER?

Bu çevrede bizim için önemli olan Tarlabaşı’nı yenileme projesi. 300 binalık bir grupta 3 yıldır süren bir çalışma mevcut. Bu proje 2010’da sonlanacak.  Binaların yüzde 54’lük bir bölümünde mal sahipleriyle anlaşmış durumdayız. Bazı binalarımıza da kamulaştırma çalışmaları yapacağız. 

Taksim ve çevresinin en önemli projesi Tarlabaşı
Ancak  İstiklal Caddesi’nde koruma, uygulama ve denetleme bürosu çerçevesinde onarım ve restorasyon çalışmaları da bölge bölge devam ediyor. Talimhane bölgesini zaten bitirmiş bulunmaktayız. İstiklal Caddesi’nin sağlı sollu 42 sokağında bu gelişme trendi iyi bir noktaya vardı. Bugün Galata çevresine modacılarımız da yerleşti. Balık pazarının tamamlanması da bunlara birkaç örnek.

Beyoğlu’nun geleceğini neler bekliyor? - 1

Yeni gözdemiz Şişhane
Şişhane’ye uzun zamandır yatırım yapıyoruz ve bunu da hissetmeye başladık.  Ancak 2010 yılında bana göre en çok konuşulacak olan mekan ‘yüksek kaldırım’ olacak. Karaköy ile Yüksek Kaldırım’dan başlayarak Tünel meydanının arasındaki 530 metrenin iyileştirilmesini, sokak ıslahını ön plana almaya gayret edeceğiz. Bununla birlikte yeni bir çekim alanı daha oluşturmayı planlıyoruz. Tophane bölgesi zaten gelişmiş bir bölge. Cihangir bölgesi iyi bir trendle devam ediyor. Çukurcuma’da bu gelişmeden etkilendi.  Kasımpaşa bölgesi çok iyi gidiyor. Dolapdere’de de yeni yatırımlar mevcut.  Bu arada bu bölgede Kasımpaşa’da 22 dönümlük bir yerde dönüşüm projesi başlatıyoruz. İyileştirme projemiz de gündemde. Sütlüce’de Hasköy sahili boyunca Miniatürk’ün karşısında 220 odalı Hilton otelinin yatırım projesi var. Bu da bölgemizin yeni trendlerle birlikte çekim merkezi olacağının bir işareti.

TAKSİM’İN GELİŞİMİ İSTANBUL’UN VE BÖLGENİN KONUT FİYATLARINI VE YATIRIMCI KİTLESİNİ NASIL ETKİLER?
Çok ciddi etkiledi. İstanbul’da Taksim kentin merkezi. Yeni alanların olmaması nedeniyle eski binalarımızın iyileştirilmesi söz konusu. Eski binaların iyileştirilmesi trendini de çok iyi yakaladık. Burada eksiden değer bulmayan metruk binalar çok para eder hale geldi.

Bölgeye çok ciddi yatırımlar yapılıyor
Beyoğlu, İstanbul’un turizm kapasitesinin yüzde 50’lerini yakalamış durumda.  5 yıldızlı otelleri, konut, yeme içme mekânları, moda tasarım atölyeleri ve ofisleri olmak üzere burada ticari hayat sürekli değişiyor. Ve bu iki yıllık süreç içerisinde metronun Yenikapı’ya varmasıyla önemi daha da artacak.

Şişhane bölgesinin yatırıma ihtiyacı var
Özellikle bu süreçte kendini hissettirecek bölge Şişhane bölgesi. Avizecilerin bulunduğu ve Karaköy’e doğru inen bu yerin yatırıma ihtiyacı var. Buralara odaklanmayı ve yeni projeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz.

ŞU ANDA YATIRIM KONUSUNDA TALEPLER VAR MI?
Çok talep var.  İstiklal Caddesi’ndeki bölgede özellikle Serkidoryan’ın restorasyonu, Erdoğan Demirören’in binası ve Anadolu Han’ın restorasyonu üç büyük yatırım. Eski Amerikan Konsolosluğu çevresi de ciddi bir yatırım alacak. Pera Palas otelinin tamamlanması, irili ufaklı otel yatırımları, özellikle Kasımpaşa’da Kiptaş ile birlikte düşündüğümüz kentsel dönüşüm, Dolapdere’deki yine yatırımlar, Sütlüce’deki Hilton yatırımı, Karaköy’de yine vakıflara ait bir mekânda yapılan otel çalışması bu bölgeyi daha da cazip hale getirecek.

Özellikle beklediğimiz Galataport  Projesi...
Bütün Beyoğlu’nu derinden etkileyecek bir yatırım. Bölgeye yatırımcının ilgisi devam ediyor ve büyük projelerden bazıları tamamlanmak üzere. Bazıları ise başlama aşamasında.

ALTYAPI, ÇEVRE VE ULAŞIM İMKÂNLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ İÇİN NELER YAPILIYOR?
Altyapıda bizim için en önemlisi, metronun hayata geçirilmesi. Hem çevreyi olumlu etkiliyor, hem de ulaşımı iyileştiriyor. En önemli beklentimiz bunun üzerinden gidiyor. Bu arada  İDO’nun deniz ulaşımında yaptığı uygulamalarda bizi olumlu etkilemeye devam edecek.

Beyoğlu’nun geleceğini neler bekliyor? - 2

BUNUN 2010’A ETKİSİ NASIL OLUR?
2010 bizim için bir dönüm noktası.  2010 Avrupa Kültür Başkenti bizim yapacağımız projelere hız kattı. Amacımız  2010 sonrasında da, daha iyi bir Beyoğlu için projeler üretmek olacak.

EMLAK FİYATLARI NASIL SEYREDİYOR?
Krize rağmen yatırımlar gerilemiyor, sürekli artıyor. Belki alışveriş azaldı ama bölge gelecek vaat ettiği için satışa ve kiralamaya elverişli durumda. Bu da yeni markaların, mekânların açılmasını tetikliyor.

Beyoğlu doğru yolda
Trendin iyi gittiğini görüyorum. İstanbul’un çekim merkezlerinden olan Kanyon, İstinye Park, Galeria daraltılmış alanlar. İstiklal Caddesi’nin kendisi büyük bir AVM. İçi  de, giderek doluyor ve müthiş bir sirkülasyon mevcut. Her kesimden insan buraya geliyor. Bu ilgi Beyoğlu’nun doğru bir yolda olduğunun göstergesi. Dolayısıyla bu anlamda rakamlar zaman zaman duraksamış olsa da yatırım geldiği için geri dönüş söz konusu.

TAKSİM VE ÇEVRESİNİN SON 10 YILINI DEĞERLENDİRİRSEK NASIL BİR GELİŞİM PORTFÖYÜ İLE KARŞILAŞILIR?
Talimhane bölgesinde 3 bin yatak varken 14 bin yataklı hale geldi. Beyoğlu, İstanbul’un yatak kapasitesinin yüzde 50’sini bile geçmiş durumda. Bütün İstanbul’da otel, konaklama, butik rezidans yeme içme mekanları gibi eğlence sanat, kültür ve turizm alanlarında en önemli yatırımlarını biz gerçekleştirdik. Bölgedeki çevre ilçelerdeki yatırım trendleri duraksamasına rağmen bizde hızlı bir şekilde devam etti. Dolayısıyla geldiğimiz nokta tatmin edici.  Bu giderek daha çok artıyor.

Beyoğlu’nun son 6 yılını biliyorum
İlk yılım ile son yılıma baktığımda arada çok ciddi bir fark var. Yatırım talebinin artığını ve bu şekilde her şeye olumlu katkıda bulunduğunu söyleyebilirim.

TARİHİ VE KÜLTÜREL AÇIDAN ELE ALINDIĞINDA AVRUPA BAŞKENTİ İÇİN NASIL BİR ÖNEM TAŞIR?
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti, kültür mirasının korunup gelişmesi anlamına geliyor. Dolayısıyla Beyoğlu’na yapılan her yatırım, böylesine tarihi ve turistik bir mekânı yenileme, kültür varlıklarımızın iyileşmesine yaptığı katkılardan dolayı bizim için önemli bir değer. Bu gelişmeler tabi ki ilçemize artı bir değer katıyor. 

Beyoğlu’nun geleceğini neler bekliyor? - 3

BAŞKAN DEMİRCAN DÖNEMİNDE NELER DEĞİŞTİ? VE BU DEĞİŞİM ÇERÇEVESİNDE NELER PLANLANIYOR?
Bizim dönemimizde her şey kümülatif olarak değişti ve daha da iyiye gidiyor. Öyle ki binlerce binanın restorasyonuna 300 trilyon harcandı. Binlerce bina restore edildi. Halkımızı bilinçlendirme faaliyetlerinden,  kadınlarımızın, çocuklarımızın kültür sanat faaliyetlerine kadar bir çok alanda hizmetlerimiz artarak devam edecek. Aile olarak burada yaşayan 250 bin kişi ve gelip giden yarım milyon insanla Beyoğlu’na bir dönüşüm hamlesi başlattığımızı hissediyoruz. İlçenin hiçbir yerini ayırt etmeden yaptığımızın üzerine daha da ekleyerek çalışmaya devam ediyoruz.

Tek başına değil, Beyoğlu halkıyla gelişiyoruz
Bunu tabii ki  tek başımıza değil, vatandaşımızla kurduğumuz doğru iletişim ve sinerjiyle ve belirlediğimiz vizyonla onlara da bu gelişme trendi içine katarak yapıyoruz.  Biz Beyoğlu’ndaki gelişim ve dönüşümleri tek başına Belediye olarak yapmıyoruz. Biz bir aile olarak, ailenin öncüsü anlayışıyla hareket ediyoruz. Beyoğlu Belediyesi olarak buranın aydınıyla, yatırımcısıyla, çocuğuyla, kadınıyla işçisiyle, emeklisiyle, hepsiyle birlikte bir Beyoğlu vizyonunu yakaladığımızı ve bu Beyoğlu vizyonunu anladığımızı, benimsediğimizi, içselleştirdiğimizi ve buna bağlı gelişme trendini oluşturabildiğimizi, bunun yansıması olarak da İstanbul’un en önemli çekim alanı olmasına devam etmesini istiyoruz. Bizim son 6 yılda yaptığımız en özel, en temel yatırımın bu olduğunu söyleyebilirim. Ve bence bu dönemde değişen en önemli şey mantalitedir. Bu mantalite kurumun herkesle kurduğu doğru diyologla eş değerdedir.

ŞAN GAYRİMENKUL’UN PROJESİNDE YER ALAN KÜLTÜR MERKEZİNİN AKM’YE ETKİSİ NASIL OLUR?
Şan Gayrimenkul’un bu bölgeye yatırım yapmasındaki amaç zaten AKM’ye yakın olmasından kaynaklanıyor. Talimhane bölgesinin iyi bir noktada olması,  yer altı otoparkların bulunması, iyi bir turizm envanterinin gelişmiş olması, Taksim, İstiklal Caddesi’nin bulunması eski Şan tiyatrosunun bulunduğu yapılacak olan yatırımı destekledi diye düşünüyorum. Dolayısıyla çekim alanı oluştuğu için burası yatırım alıyor. Her yeni yatırım bölgeyi destekliyor.

ELMADAĞ’IN YATIRIM İMKANLARI VE ÇEVRESEL FAKTÖRLER NASIL?
Elmadağ’da Taksim’in uzantısı. Divan Oteli yeniden yapılanıyor. Bölgede en önemli değer bence yeni yapılan Kongre vadisi. O kongre merkezinin doğal etkileşim ve konaklama alanı Talimhane bölgesi.

Elmadağ bölgesinde önümüzdeki dönemde turizm yatırımlarının daha da artacağını düşünüyorum. Dolayısıyla bölgeler iç içe. Kültür havzası kendiliğinden oluşma trendinde. AKM’nin yenilenmesi, yeni kongre merkezi, yeni tiyatro binası. Bütün bunlar bölgenin yeni dinamikleri. Bunları bir bütün olarak görmek lazım.

Beyoğlu’nun geleceğini neler bekliyor? - 4

BÖLGENİN NE GİBİ İHTİYAÇLARI VAR?
Taksim Meydan düzenlemesi acil olarak yapılması gerek. Büyükşehir Belediyesi bu projeyi gündemine aldı. Eminönü’nden Galata Köprüsü’nden gelen bir turistin Karaköy Meydanı’ndan yürüme aksı içinde Yüksek Kaldırım’dan Galata Meydanı’na Tünel Meydanı’na oradan da Galatasaray Meydanı’na Taksim Meydanı’na, Taksim Gezi Parkı üzerinden Kongre vadisine kadar gideceği bir güzergahı bir turizm alanı olarak görmek gerekiyor. Bu arada yapılması gereken en önemli proje Taksim Meydanı yayalaştırma projesi ve gezi parkıyla bütün olarak gerçekleştirilmesi. Burası çözüldüğünde her şey birbirine entegre olacaktır. Yürüme aksları turizm açısından kesinlikle önemlidir diye düşünüyorum.

BÖLGE 2010 AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ’NE NASIL HAZIRLANIYOR?
Bu dönüşüm projeleriyle birlikte fiziki mekan iyileştirilmeleri yapılıyor. Beyoğlu Belediyesi olarak kültür sanat başlığında kendimize şöyle bir misyon yüklendik. Beyoğlu Belediyesi olarak onlarca aktivite yapıyoruz. Ancak Beyoğlu’nda 300’e yakın kültür sanat  merkezi etkileşim halinde. Bu kurumların neler yaptığını derleyen, toparlayan bir kültür ajandası çalışması üçer aylık periyodlar halinde yayınlanıyor. Bununla beraber hareket eden internet sitesi, web tv ve bir aylık gazete ile dış mecralarda tanıtımlarını sağlayacak kiosklarla 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerine hazırız. Beyoğlu Belediyesi dışındaki kurguların yaptıklarını ulaşılabilir kılmak için kendimize bir misyon yüklendik. Ayrıca sürprizlerimiz de olacak. 2010’da çok özel çalışmalarımız olacak ve kamuoyuyla bunları paylaşacağız.

Sayfa Yükleniyor...