Bilanço sezonu iyi gidiyor ama...

ABD'de bilanço sezonunun başladığı 8 Temmuz'dan bu yana, S&P 500 yüzde 8.5, MSCI Dünya Endeksi yüzde 9 yükseldi. Ancak hisse senetlerini yükselten bu olumlu tablonun perde arkası çok da iç açıcı değil.

Bilanço sezonu iyi gidiyor ama...

ABD'de açıklanan ikinci çeyrek bilançolarının beklenenden iyi olması, hisse senetlerinde güçlü bir yükseliş sürecine yol açtı.

Dow Jones ve S&P 500 endeksleri arka arkaya yedi gün yükseldi. Nasdaq Bileşik Endeksi ise arka arkaya 11 gün değer kazandı. Bu, Nasdaq'ın Eylül 1996'dan bu yana yaşadığı en uzun soluklu yükseliş süreci oldu.

MSCI Dünya Endeksi ise dün son dokuz ayın en yüksek düzeylerine yaklaştı. Ancak bilançoların detaylarına bakıldığında, sonuçların çok da iç açıcı olmadığı görülüyor.

Krizin merkezindeki finans sektöründe, bilançoların beklenenden iyi olmasında, genelde bankaların piyasalardaki iyileşmeden fayda sağlaması etkili oldu.

Bankacılık analisti olarak ünlenen Rochdale Securities Stratejisti Dick Bove'ye göre, JP Morgan gibi sermaye piyasalarında aktif olan bankalar bir şekilde kâr açıklamayı başardı.

GERÇEK KÂR GOLDMAN'DAN
Citigroup ise aracı kurumu Smith Barney'nin Morgan Stanley ile birleştirmesinden elde edilen bir kerelik gelir sayesinde, sürpriz bir kar açıkladı. Bove, ikinci çeyrek performansı belli olan bankalar arasında gerçek anlamda kâr açıklayan tek bankanın Goldman Sachs olduğuna dikkat çekti.

MALİYET KISINTISIYLA KÂRA GEÇTİLER
Diğer yandan, finansal sektör dışındaki şirketlerin de, maliyet kısıntısı sayesinde kâra geçtiği görülüyor. Bu şirketlerin gelirlerindeki düşüş, ekonomik durgunluğun aslında ikinci çeyrek sonuçlarını ne kadar olumsuz etkilediğini açıkça ortaya koyuyor.

General Electric, beklentiler üzerinde bir gelir düşüşüne rağmen, tahminlerden iyi bir kâr açıkladı. Pepsıco ve Taco Bell, Pizza Hut ve Kentucky Fried Chicken'ın ana şirketi Yum! Brands de, gelirlerinin zayıf olmasına rağmen beklentilerden iyi kâr açıklayan diğer şirketlerden oldu.

Miller Tabak & Co'dan hisse senedi stratejisti Peter Boockvar, durumu şöyle özetliyor: "Kâr sezonu şimdiye dek iyi gidiyor, ancak bunu 'gelir sezonu' olarak adlandırsaydık, tablo karışık olurdu."

BEKLENTİLER DÜŞÜK OLUNCA
İkinci çeyrek bilançolarının beklenenden iyi olmasının bir nedeninin de, kâr beklentilerinin çok düşük tutulması olduğu belirtiliyor.

Lafferfrishberg.com'un baş işlemcisi Karl Eggerss, şirket kârlarının çok düşük beklentileri aştığına dikkat çekerek, yatırımcılara bilançoları çok dikkatli analiz etmelerini tavsiye ediyor.

Sayfa Yükleniyor...