Biodizele ÖTV teşviği

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bitkisel atık yağların geri kazanımına vergi teşviği getirdi. Atık bitkisel yağlardan üretilen oto biodizel, motorine karıştırılırsa ÖTV'nin yüzde 2'si iade edilecek.

Biodizele ÖTV teşviği

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bitkisel atık yağların yarattığı çevre felaketinin önüne geçmek ve bu yağları ekonomiye geri kazandırmak için harekete geçti.

Maliye Bakanlığı ile çevre sorununa ilişkin yürütülen çalışma sonucunda, bitkisel atık yağların geri kazanımının vergisel yönden teşvik edilmesine ilişkin hazırlıklar tamamlandı.

Konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararıyla yurt içinden toplanan yağlardan elde edilen oto biodizelin, dağıtıcılarca motorine karıştırılarak satıldığının tespiti halinde biodizelli motorin için daha önce ödenen ÖTV'nin yüzde 2'lik kısmı dağıtıcılara iade edilecek.

Düzenleme uyarınca, dağıtıcılarca satılan bin litre motorinde 20 litre bitkisel atık yağdan elde edilen oto biodizelin karıştırıldığının tespiti halinde ise bin litre oto biodizelli motorinin içerisindeki 20 litre biodizel için ödenen ÖTV'nin tamamı geri verilecek.

ATIK YAĞ TOPLANILMASI ÖZENDİRİLİYOR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, vatandaşların bitkisel atık yağlarını toplamaları için market, alışveriş merkezi, park gibi yerlere "atık yağ toplama cihazları" yerleştirecek.

Bakanlık, ayrıca, kentsel dönüşüm kapsamındaki yeni binalara yerleştirilecek tahliye sistemiyle, atık yağlar depolarda birikecek.

Kullanılmış yağlar, bu şekilde ekonomiye geri kazandırılacak. Çevresel tahribatlar ve yüksek maliyetlerin de önüne geçilecek.

Sayfa Yükleniyor...