Bir enerji devi geliyor

Enerji Bakanı Yıldız, yatırımın önümüzdeki günlerde olacağını açıkladı.

Bir enerji devi geliyor

Türkiye'ye yeni yatırımcılar gelmeye devam ediyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji sektörüne ciddi bir sermayenin geleceğini açıkladı.

Türkiye'nin halen uluslararası yatırımcı için bir cazibe merkezi olduğunu vurgulayan Yıldız, ''Önümüzdeki günlerde yine sektörümüze ciddi bir sermayenin geleceğini buradan sizlerle paylaşmak isterim. Bu Türkiye, sektör adına, enerji yapılanmasına adına sevindiricidir'' şeklinde konuştu.

Yıldız, Sabancı Center'da, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından hazırlanan ''World Energy Outlook 2011'' raporunun Türkiye tanıtımının açılışında yaptığı konuşmada, 2050 yılına kadar doğalgaz ve petrolün enerjideki ağırlığının devam edecek gibi gözüktüğünü, kömürü de işin içine kattıklarında dünyada yüzde 75-80'ler oranında enerji kaynaklarının temelinin ortaya çıktığını kaydetti.

Türkiye enerji politikaları ve stratejilerinin başına yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından özellikle arz güvenliğini temin edecek yapıyı kurguladığını ifade eden Yıldız, ''Bunları liberalleşme, serbestleşme, özelleştirmelerle beraber özel sektör yatırımlarıyla beraber gerçekleştirmeye karar verdi. Bunlar önemli tercihler. Türkiye bu tercihlerini değiştirmeyecek. Türkiye özellikle enerji sektöründe özel sektör kanalıyla yapacağı üretim yatırımlarına, özelleştirmelere devam edecek'' dedi.

Dünyada nüfusun arttığını, nüfusla beraber enerji talebinin de yükseldiğine işaret eden Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Türkiye'de özellikle kimse bizden her ülkenin kendi kabiliyetlerini kullanmasının dışında bir şey beklememesi lazım. Nedir bu? Türkiye'de yerli kömür rezervleri vardır. Yerli kömür rezervlerinin tarafımızdan kullanılması ve özel sektöre açılması doğru bir iştir. Orta ve kısa vadede yaklaşık 7 bin megavat, hemen arkasından toplamını 18 bin megavata çıkartacak bir yerli kömür... Bunu özel sektörün kullanımına açacağız. Elektrik üretiminde yerli kömürün katkısının payını daha da artırmış olacağız. Eğer siz bunları çevreye duyarlı ve temiz kömür teknolojileri ile beraber yapıyor olursanız herhangi bir sıkıntı yaşanmaz. Aynen bir kısım gelişmiş olan ülkelerin gelişmelerini tamamlayıncaya kadar kömürü kullanmış olmaları gibi...

Burada bize iklim değişikliği ile alakalı hedeflerimize uymadığımız şeklindeki ithamın doğru olmadığını söylemeliyim. Çünkü bizler uluslararası arenada da Türkiye, üzerine düşeni yapıyor ve iklim değişikliği ile ilgili hassasiyetlere dikkat ettiğini rakamları ile beraber vurguluyor. Daha bundan 2 gün önce yaptığımız toplantıda, bir kısım Türkiye'nin büyüklüğüne yakışır taahhütlerin içerisinde Türkiye'nin bulunabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Ama bunların özellikle yerli kaynaklarımızın kullanılmayacağı anlamına gelmemesi lazım. Her ülke kendi kabiliyetlerini, kendi kapasitesini o ülkenin kalkınması adına rahatlıkla kullanabiliyor.''

Sayfa Yükleniyor...