Bireysel emeklilikte 'katkı payı' dönemi

Bireysel emeklilik sisteminde 'katkı payı' sistemine geçiliyor. Sisteme 100 lira koyan herkese devlet 25 liralık katkı sağlayacak. Vergi avantajı uygulaması kalkacak.

Bireysel emeklilikte 'katkı payı' dönemi

Bireysel emeklilikte yeni sistemin detayları belli oldu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'le basın toplantısı düzenleyen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bireysel emeklilik sisteminde devlet katkı payı sistemi getirileceğini belirterek, sisteme girenlerin bundan yararlanabileceğini söyledi.

Yeni sistemle birlikte bireysel emeklilik hesabına katılımcı para yatırdığı zaman bu miktarla ilgili bilgi Emeklilik Gözetim Merkezi'ne bildirilecek. İlgili kamu kuruluşları da devlet katkısını vatandaşın hesabındaki alt hesaba yatıracak. Devlet katkısının oranı yüzde 25 olacak. Ayda sisteme 100 lira koyan vatandaş için devlet 25 lira da katkı payı koyacak.

Katkı payı ödemesi vergi matrahından indirilmeyecek. Şu anki sistemde yer alan vergi avantajı uygulaması kalkacak.

KATKI PAYI SINIRI YILLIK ASGARİ ÜCRET
Bir katılımcıya ödenecek katkı payı sınırı yıllık brüt asgari ücretin yüzde 25'ini geçmeyecek.

Birikimlerin geri ödenmesinde de değişikliğe gidiliyor. Burada vergilendirme sadece getiri üzerinden yapılacak. Devletin kattığı yüzde 25'i hemen çekme imkanı olmayacak. Birikimlerin sistemde uzun süre kalması amaçlanıyor.

İLK ÜÇ YIL KATKI PAYINA DOKUNULAMAYACAK
Devlet katkı payına ilk üç yıl dokunulamayacak. Üçüncü yılın sonunda yüzde 15'lik kısmına, altıncı yılın sonunda yüzde 35'ine, onuncu yıl yüzde 60'ına, emeklilikte tamamına erişme hakkı olacak. Sistemde ne kadar çok kalınırsa, katkı payı da o kadar fazla olacak.

HERKES KATKI PAYINI GÖREBİLECEK
Çalışmalar faaliyet gösteren 11 bireysel emeklilik şirketi üzerinden yapılacak. Her vatandaş devlet katkı payını sürekli izleyebilecek.

3 AYLIK GEÇİŞ SÜRECİ
İlgili yasa geçtikten sonra sistemde üç aylık geçiş süreci olacak.

'BÜTÇEYE YÜKÜ FAZLA OLMAZ'
Yeni sistemin maliyeti hakkında konuşan Babacan, katkı payının bütçeye yükünün ilk etapta fazla olmayacağını söyledi.

PORTFÖYE STOPAJ DESTEĞİ
Başbakan Yardımcısı Babacan, hisse senedinden oluşmuş portföylerde stopaj uygulamasıyla ilgili olarak ''Eğer bir portföyün yüzde 75'inden fazlası hisse senediyse o portföylerde artık stopaj almayacağız''dedi.

Sigorta bilgi ve gözetim merkezi yapısının güçlendirilerek yeniden düzenleneceğini ve tarım sigortaları konusunda etkinliği artıracak bazı tedbirler aldıklarını ifade eden Babacan, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Yapısı içerisinde, emeklilik şirketlerine de yer vereceklerini kaydetti.

Birlik yapısının böylece yeniden oluşturulacağını belirten Babacan, destek hizmetlerinin tanımlanarak kanun kapsamına alınacağını, uygulamada tereddüt oluşturan bazı tanımların da açıklığa kavuşturulduğunu söyledi.

Babacan, kira sertifikalarının bir finansal enstrüman, bir yatırım aracı ve hızlı büyüyen bir piyasa olduğunu belirterek, ''Türkiye'nin de bu piyasada yer alması gerektiğini düşünüyoruz'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...