Birgi, tarihi kimliğiyle yeniden canlanıyor

Aydınoğulları Beyliği'ne başkentlik yapan İzmir - Ödemiş'e bağlı Birgi beldesinde 10 yıldır sürdürülen restorasyon çalışmaları sona erdi.

Belediye Başkanı Cumhur Şener, Aydınoğlulları Beyliği'ne başkentlik yapmış, ilk denizci ve ilk doktoru çıkarmış bir kentin, gelecek kuşaklara tarihi dokusu içinde bırakılması gerektiğine inandığını söyledi.        

Ege tarihinde özel bir yere sahip olan Birgi'de, tarihi yapıların korunması için yaklaşık 10 yıl önce başlatılan restorasyon çalışmalarının sürdüğünü aktaran Şener, ''Birgi, yapılan restorasyon çalışmaların ardından kimlikli bir kent haline gelmiştir. 2010 yılından itibaren, yapılan çalışmaların meyvelerini almaya başlayacağımızı umuyorum'' dedi.        

Yapılan restorasyon ve düzenleme çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Belediye Başkanı Şener, şunları kaydetti:
        
''Yaklaşık bir yıldır süren Şehit Gürol Madan Caddesi cephe iyileştirme çalışmaları sona erdi. Bu çalışmalarla tarihi Çakırağa Konağı önündeki uzun cadde yeniden eski ihtişamlı günlerine döndü. Şimdiki hedefimiz, Derviş Ağa Medresesi ile Derviş Ağa Hamamı önündeki alanın eski haline döndürülmesi. Buradaki çalışmalar bittiğinde araç trafiğine kapatacağımız bu alan turistik bir merkeze dönüştürülecek. Medrese yanındaki tek yapı ölçeğindeki evin restorasyonunun bitmesinin ardından burayı 7-8 odalı bir pansiyona dönüştürmek istiyoruz. Gerekirse, Birgi'nin otantik yapısını yansıtan hediyelik eşyalar satış yeri de açabiliriz. 2009'un Haziran ayında ödeneği çıkan bu onarımın nisan ayı sonunda bitmesini bekliyoruz.''
        
Şener, restorasyon ve düzenleme çalışmalarının belde ekonomisine şimdiden olumlu yansımalarının görülmeye başlandığını dile getirerek, ''Ziyaretçi sayımızda gözle görülür bir artış var. Bu bizi sevindiriyor. Şimdi Birgi'deki pansiyon sayısını artırmaya ve Birgi'ye gelecek talepleri karşılamaya çalışacağız'' dedi.
        
Tarihi beldede kenti kimliğiyle buluşturma çalışmalarının 2010'da da süreceğine işaret eden Şener, bu çalışmalarla Birgi'nin, bu yıldan itibaren Ege'nin önemli bir turizm merkezi olacağını düşündüğünü sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...