Birol: Petrol 100 doların altına inmez

Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol, petrol fiyatlarının 100 dolar seviyesinden aşağıya düşmesini beklemediğini kaydetti.

Birol: Petrol 100 doların altına inmez

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Fatih Birol, petrol ve doğalgaz fiyatlarının Türkiye için çok önemli olduğunu, Türk ekonomisinin "en büyük baş ağrılarından" cari açığın esas tetikleyicisinin petrol ve doğalgaz fiyatları olduğunu vurguladı.

"O bakımdan umarım, petrol ve doğalgaz fiyatlarında bir düşme görürüz. Ama bence yine de hazırlıklı olmamız lazım" diyen Birol, petrol fiyatlarının 100 dolar civarında seyredebileceğini, 100 dolar seviyesinden çok ciddi olarak aşağıya düşmesini beklemediğini kaydetti.

Birol, "Umuyorum ama bekleyemiyorum. 100 dolar civarında kalabilir, birazcık aşağıya, birazcık yukarıya gidebilir ama birkaç ay öncesinde olduğu gibi 50 dolar civarlarına gelmesini düşünmek biraz iyimserlik olur" dedi.

Avrupa’daki rafinerilerin kapanma sürecine girmesinin, Türkiye’ye yeni rafineri yatırımlarını artırıp artırmayacağına ilişkin de Birol, Avrupa'da petrol talebinde azalma olacağını, talebi tetikleyen araç satışlarında belli bir doyuma ulaşıldığını belirterek, "Avrupalılar zengin olunca bir araba aldılar, biraz daha zengin olunca iki araba aldılar ama 10 tane satın alacak halleri yok, belli bir doyuma ulaştı" ifadesini kullandı.

'YENİ RAFİNERİLERİN İNŞASINA BAŞLANIR'
Buna karşın Türkiye’de otomobil ve kamyon sayısının hızlı bir şekilde artmaya devam ettiğini, bunun da petrola olan talebi ciddi bir şekilde tetiklediğini dile getiren Birol, "O bakımdan Türkiye'de petrol ürünlerine olan talep çok fazla ve Türkiye'nin jeopolitik olarak son derece güzel bir yerde olması, Türkiye'de yakın zamanda mevcut rafinerilere ek olarak yeni rafineriler olabileceği ihtimalini artırıyor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde Türkiye'de yeni rafinerilerin inşasına başlanabileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...