Bodrum artık 'iki katlı'

Bodrum'da yaklaşık 2,5 yıldır kafaları karıştıran imar sorunu artık netleşti. Muğla İl Koruma Kurulu'na gönderilen yeni planlar ile 5 kata kadar izin verilen bölgelerdeki yapılar artık 2 kat ile sınırlandırılacak.

Bodrum artık 'iki katlı'

Bodrum Belediyesi, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın 100 binlik planlarına sadık kalarak binlik ve beş binlik planlar hazırladı. Buna göre; özellikle Torba mevkiinin büyük ölçüde ferahlaması bekleniyor. Bu plan, Bodrum için alınması gereken radikal kararları da kapsıyor. 

"Otogar, sanayi, hal ve mezarlık sıkıntımız vardı. Bunların hepsini, bu yeni yaptığımız planlarda çözüyoruz" diyen Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum'un en önemli sorunlarından birinin sit bölgesi olduğu görüşünde.

"Bu planlar, Kasım ayının ilk haftasında Belediyemizden oy birliği ile geçti. Bunu Muğla kurulumuza havale ettik, artık oradan hızlı bir şekilde onaylanmasını bekliyoruz ki, Bodrum’un önü açılsın. Hiç değilse 2010 turizm sezonuna bir şeyler yapabilelim. Bodrum’un içini, trafiğini rahatlatalım. Burada bir rant varsa Bodrum halkı faydalanacak. Turistler tatilini daha rahat geçirecek. Bizim rant düşüncemiz bu."

Bodrum artık 'iki katlı'  - 1

Bodrum'un mimarisi, Ege bölgesi için oldukça önemli. Herkes tarafından örnek gösterilen bu yapılaşma artık 2 kat ve 6,5 metre yükseklik ile sınırlı.

BODRUM'U BODRUM YAPAN MİMARİSİ
"Bugün Bodrum bir büyükşehir havasında değilse, hala balıkçı kasabası özelliğini koruyabiliyorsa, mimari özelliğinden dolayıdır." diyen Başkan Kocadon, belediyenin bazı kurallar koyduğunu ve yeni yatırımcıların bu kurallara sadık kaldığı taktirde plan ve projelerinde herhangi bir aksama olmayacağını dile getirdi.

Kocadon hedeflerinin; Bodrum’un özgün değerlerini koruyarak, kalitedeki rekabet seviyesini dünya çapına taşımak olduğunun altını çizdi.

Bodrum Mimarlar Odası Başkanı Mahmut Yıldırım ise son imar planının, Torba bölgesinde daha çok kamusal alanları içerdiğini ve geniş bir kapsamı ele aldığını belirtiyor: 

"Bildiğiniz gibi 1/100 bin planlar yapıldı ve bu planlardan sonra her belediye kendi alt ölçekli planlarını yapmak durumunda. Dolayısıyla Bodrum Belediyesi de bunu yapıyor. Bu yaptığı son imar planı Torba bölgesinde daha çok kamusal alanları içeriyor. Otogar’ın taşınması, küçük el sanatları dediğimiz ya da halk arasında küçük sanayi sitesi dediğimiz bölgenin taşınması, eğitim, sağlık, belediye hizmet alanları, spor tesisleri gibi alanları içeren bir plan. Onun dışında Bodrum’un içinde yapılan başka bir plan yok şu anda.

Bütün plan yetkisi şu an halen merkezde. Yani bu 1/100 bin çevre düzeni planı Çevre Bakanlığı tarafından yapılıyor. Yine bir bölümü merkeze alındı dediğimiz yerler turizm merkezleri, bunlar da 100 binlik planda turizm alanı olarak gösterilen bölgeler. Bunların da sahibi belli."

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından üst ölçekli planlar yapılıyor. Belediyelerin işi ise bu planlara uygun alt ölçekli planları yapmak.

Bodrum, kat konusunda eleştiri oklarını üzerine çekti. Ancak herşeye rağmen hâlâ dünyadaki iyi korunan, az katlı, insanca yaşanan kentlerden bir tanesi olma özelliği taşıyor.

İKİ KAT, 6,5 METRE
"Hatırlarsınız, dört taraftan gözüken iki kat bodrumlar, terminolojiye yeni bir katkı. Ama bütün bunlara bu son planlar bir nokta koydu." diyen Yıldırım, katların artık gözükmeyeceğini, toprağın üzerinde kalan kısmın 6,5 metre yani iki kat olacağını vurguluyor.

"Bu üst ölçekli planda da karara bağlandığı için belediyeler artık bunlarla ilgili zaten söz hakları yok, üst ölçekli plana uymak durumundalar. Bundan sonraki uygulamalar da böyle olacak."

Turizmin gözbebeği, Ege'nin incisi Bodrum'un yerleşim bakımından da hızla büyüyor. Son belirlemelere göre kışlık nüfusu 150 civarında seyrediyor.

Yıldırım, "Şimdi baktığınız zaman Türkiye’de büyükşehir belediyelerinin olduğu bölgeleri çıkın, kaç tane bu nüfuslu kent var. Dolayısıyla artık bunu teşvik etmemesi lazım, kentin doğru bir planlama ile -bu sadece fiziki anlamda plan değil, bunu ideolojik anlamda da planlamak lazım. O ideolojik duruma uygun bir fiziki plan yapılması lazım. Ondan sonra da bunu hayata geçirmek gerekiyor. En azından bir milat koyup, bundan sonrasına dair çok doğru gitmemiz lazım, aksi takdirde Bodrum gerçekten çok sayıda kentimiz gibi yaşanamayacak hale gelir." şeklinde konuşuyor.

Sayfa Yükleniyor...