Bono faizi de dibi gördü, dolar tepki vermedi

Merkez Bankası'nın faiz indirimi sonrası bono faizi de yüzde 12.39'la tarihteki en düşük düzeye indi. Dolar faiz kararına tepki vermezken, bankacılar kurdaki kırılganlığın artabileceğini belirtiyor.

Bono faizi de dibi gördü, dolar tepki vermedi

Merkez Bankası'nın kısa vadeli faizleri 75 baz puan aşağı çekerek tarihinin yeni en düşük seviyesi olan yüzde 9.75'e çekmesinin ardından, gösterge tahvilde işlem bazında bileşik faiz yüzde 12.12 seviyesi ile tarihi en düşük seviyesine geriledi.

TCMB'den 75 baz puanlık bir indirimin beklentilerin tamamen dışında olmadığını vurgulayan bir bankanın tahvil/bono yetkilisi, "Merkez Bankası'nın aslında 75 baz puanlık bir indirim de beklenti dahilindeydi. Ama yine de bonoda bu kadar aşağı iniş olabileceğini düşünmemiştim. Sonuçta işlemciler bu seviyelere çok alışkın değil ve alım yönlü işlemlerde çekinmeleri doğaldır. Bonoda dip seviye belirlemek çok zor" dedi. Bankacı, global tarafta bozulmalar olmasının dolar/TL'yi risk altında tuttuğunu belirterek, "Bizim piyasa için alışkın olmadığımız bir dönem bakalım ne olacak izleyip göreceğiz" dedi.

Tahvil/bono piyasasında 2 Şubat 2011 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 12.55, valörlüde yüzde 12.64 oldu. Aynı tahvilde bu gün spot kapanış yüzde 12.36 valörlü işlemlerde ortalama bileşik faiz yüzde 12.18 oldu. İşlem bazında ise bileşik faiz yüzde 12.12 ile tarihi düşük seviyeyi gördü.

TCMB indirim ardından bu sabah görüşlerine başvurulan başka bir bankacı da gösterge tahvilde yüzde 12'li seviyelere doğru gidişin beklenti dahilinde olduğunu söylemişti.

Merkez Bankası (TCMB) kapanış kurlarına göre lira, bugün dolar karşısında yüzde 0.38 değer kaybederken, Euro karşısında ise yüzde 0.37 değer kazandı.

TCMB, gösterge dolar kurunu 1.6011/1.6088 TL, Euro kurunu 2.0940/2.1041 TL, pariteyi ise 1.3079 olarak ilan etti. Bu kurlara göre lira, yılbaşından bugüne kadar dolar karşısında yüzde 4.95 değer kaybederken, euro karşısında yüzde 1.87 değer kazandı. Bankalararası piyasanın spot kapanışında en iyi dolar alış ve satış kotasyonları 1.6060/1.6100 lira oldu.

Yerli bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Dün faiz kararı öncesinde yabancılardan çıkış gördük. Yabancılar faiz kararı nedeniyle dolarda bu beklentiyle alıcıydı. Reel faiz olarak baktığımızda kabaca TCMB faizi yıllık 10.5 gibi bir seviyeye denk gelirken enflasyon 6.5 dersek reel faiz yüzde 4.5 civarına geliyor ki bu da TL'de yabancılar için cazibe kayboluyor anlamına geliyor. Merkez Bankası açıklamasına bakarsanız açıklamada düşüşün devam edeceğini bir önceki açıklamayla aynı ifadelerle yer verilerdi. Kısaca işlerin global piyasalarda kötü gittiği günlerde dolar/TL daha kırılgan olacak" dedi.

Sayfa Yükleniyor...