Borç kabusunu yaşayabilecek ülkeler

Yunanistan, İspanya ve Portekiz'den sonra borç konusunda sıkıntı yaşayabilecek ülkeler tartışılmaya başlandı. Sorun yaşama potansiyeli en yüksek ülke olarak İrlanda gösteriliyor.

Borç kabusunu yaşayabilecek ülkeler

Yunanistan, İspanya ve Portekiz'in ardından, Avrupa'da başka ülkelerin de kamu finansmanı konusunda sıkıntı yaşayabileceği tahmin ediliyor.


Sorun yaşama potansiyeli en yüksek ülke olarak İrlanda gösteriliyor. İrlanda'nın bütçe açığı/milli gelir oranı halen yüzde12 civarında bulunuyor. İrlanda, son olarak, harcamaları 4 milyar Euro kısarak bütçe açığı/milli gelir oranını yüzde 12'nin altında tutacağını açıkladı.

Sorun yaşayabilecek bir diğer ülke ise İngiltere. İngiltere'nin bütçe açığı/milli gelir oranının bu yıl yüzde 12 düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor. Muhafazakar Parti'den George Osborne, kamu maliyesi konusunda adım atılmaması halinde, İngiltere'de Yunanistan'a benzer bir durum yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Yüksek bütçe açığı nedeniyle sorun yaşayabilecek bir diğer ülke ise Fransa. Fransa'nın bütçe açığı/milli gelir oranının bu yıl yüzde 8.2 ile rekor kırması bekleniyor.

Avrupa Birliği'nde geçerli olan Maastricht kriterlerine göre bir ülkede bütçe açığı/milli gelir oranının yüzde 3'ü geçmemesi gerekiyor. Ülkelerde bu oranın yüzde 3'ü geçmesi durumunda AB ülkeyi uyarıyor ve bu düzeye çekmesi için harekete geçiyor.

Sayfa Yükleniyor...